5 Petua Menjaga Kesihatan Jantung

Jantung merupakan organ terpenting dalam kehidupan manusia. Kita hanya ada satu jantung sepanjang hidup kita. Tanpa jantung, bermakna kita sudah tidak bernyawa. Oleh itu sayangilah jantung anda.


Rasa-rasanya kita semua tahu cara-cara untuk memastikan jantung kita sihat dan kuat bukan? Simple saja. 

Jom kita lihat 5 Petua untuk jantung yang sihat.

1. Mengawal berat badan

Berat badan yang berlebihan menyebabkan risiko untuk mendapat tekanan darah tinggi, diabetes, sakit jantung dan banyak lagi penyakit kronik lebih tinggi daripada orang yang mempunyai berat badan yang ideal. Apabila bercakap tentang pengawalan berat badan, tentunya akan bersangkut paut pula dengan pemakanan dan cara hidup.

2. Menjaga pemakanan

Pemakanan yang tidak terkawal menyebabkan kegemukan. Ibu bapa terutamanya, seharusnya mendidik anak-anak sejak dari kecil lagi untuk memakan makanan yang seimbang dan kuantiti yang mencukupi. 

Pemakanan yang banyak karbohidrat seharusnya dikawal untuk mengelakkan berlebihan dan akan bertukar kepada lemak jika tidak digunakan. Pastinya makanan yang berlemak, seperti mentega, keju, makanan bersantan hendaklah dikurangkan. 

Cara memasak makanan juga hendaklah dikawal. Elakkan makanan yang bergoreng. Sebaliknya tumpukan kepada makanan yang dikukus atau dibakar untuk mengawal pengambilan minyak yang berlebihan.

3. Berhenti merokok

Orang-orang yang menghisap rokok mempunyai peratusan yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit jantung. Oleh itu, jika anda tidak menghisap rokok, jangan sesekali mencuba atau menjebakkan diri anda dengan rokok.

4. Bersenam

Bersenam dapat membantu jantung mengedarkan darah dengan lebih baik. Antara senaman yang sangat baik untuk kesihatan jantung ialah berjoging, berjalan laju, mengayuh basikal. 

5. Hidup dengan ceria dan gembira

Tidak dapat dinafikan kehidupan ini penuh dengan cabaran dan dugaan. Namun, bertenang dan redhalah. Sesungguhnya semua yang terjadi telah ditentukan. Oleh itu, bergembira dan bersyukurlah dengan apa yang ada. Curahkan kasih sayang, banyakkan bersenam, terima perkara yang tidak baik sebagai sebahagian daripada kehidupan dan teruskan hidup dengan bahagia. 


Namun, jika anda inginkan extra perlindungan untuk jantung yang kuat dan sihat, anda juga digalakkan untuk mengambil supplemen.

Shaklee mempunyai supplemen-supplemen yang sangat baik untuk kesihatan jantung. Supplemen-supplemen tersebut ialah:
 • Alfalfa Complex (330 biji, RM53.75)
 • Omega Guard (90 biji, RM136.00)
 • Garlic Complex (60 biji, RM47.50)
 • Vita E Complex (120 biji, RM149.00)
 • Lecithin (180 biji, RM52.50)
 • ESP (850g, RM150.00)
 • Vivix (150ml, RM475.00)
Kebaikan Set Jantung Sihat:
 • Mengelakkan kolesterol daripada melekat di salur darah.
 • Mengelakkan darah daripada menjadi pekat.
 • Memelihara salur darah daripada inflamasi.
 • Mencairkan lemak dan menyingkirkan dari badan.
 • Mengelakkan salur darah daripada tersumbat
 • Meningkatkan pengaliran oksigen ke seluruh tubuh.
 • Menggalakan pembaikan sel-sel.

Untuk pembelian secara online, anda boleh klik link di bawah:Jika anda ingin dapatkan maklumat lanjut serta konsultasi, jangan malu-malu untuk hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy

Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy
Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC, USJ, Subang Jaya
Previous
Next Post »
0 Komentar