Tuesday, 29 December 2015

Cara-Cara Mengurangkan Perut Buncit Selepas Bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.... Apa azam tahun 2016 anda? Haha.... Setiap orang mesti ada azam yang tersendiri kan... Kali ni, jom kita berkongsi cara-cara mengurangkan perut buncit selepas bersalin.



Selepas bersalin, memanglah ibu-ibu takkan dapat menjadi ramping sekelip mata. Ada yang mengambil masa sebulan, dua bulan... 6 bulan... setahun dan lebih lagi... Tapi... dengan menjaga pemakanan (bukan mengurangkan makanan tau, especially ibu-ibu yang menyusu) dan senaman yang bersesuaian, InsyaAllah, berat badan akan menurun dan badan akan kembali ramping seperti dulu-dulu :)

Ok..kembali kepada cara-cara mengurangkan perut buncit selepas bersalin:

1. Menyusukan bayi
Ini adalah cara yang paling senang.... Memang lumrah setiap ibu ingin menyusukan bayi yang dilahirkan. Maka berusahalah untuk menyusukan bayi anda, walaupun perjalanan menyusukan bayi, bukanlah perkara yang mudah. Lengkapkan ilmu berkenaan penyusuan dan dapatkan pertolongan orang-orang yang mahir dalam penyusuan bayi. 

Apabila ibu-ibu menyusukan bayi, ibu-ibu sebenarnya juga membantu proses mengecutkan rahim dengan lebih cepat. Kalau anak pertama, ibu-ibu tidak akan merasa sangat proses pengecutan rahim tu... Tetapi apabila masuk anak kedua, ibu-ibu mungkin akan terasa sakit yang dipanggil rengat. Rasa macam sengal pinggang atau sesetengah orang cakap macam sakit kontraksi.

Masa tukang urut mengurut saya pada hari ketiga, rahim saya sudah mengecut. Terkejut juga tukang urut tu... saya cakap mungkin sebab penyusuan secara esklusif. Apabila kita menyusukan bayi, badan kita juga akan membakar kalori untuk menghasilkan susu ibu... Maka, susukan bayi anda. InsyaAllah berat badan juga tidak akan meningkat.

2. Pemakaian bengkung semasa berpantang dan sesudah berpantang. 
Waktu berpantang, ada sesetengah ibu tidak dapat memakai bengkung atas banyak faktor... Macam saya, kesibukan menjaga bayi di hospital kerana jaundis, menyebabkan saya mengabaikan pemakaian bengkung... Berbeza dengan anak sulung dulu, bengkung memang dipakai setiap hari. Jadi, untuk mengurangkan perut buncit, disiplinkan diri memakai bengkung setiap hari.

3. Balut perut
Kalau terasa susah memakai bengkung kerana mengganggu pergerakan, maka ibu-ibu boleh mencuba kaedah ini. Gunakan plastik yang digunakan untuk membungkus makanan (yang nipis dan boleh melekat-lekat tu). Gunakan plastik itu untuk melilit bahagian pinggang anda (sebelum melilit dengan plastik itu, anda boleh menggunakan campuran kapur dan jus limau kasturi yang disapu ke perut). 

Kalau pakai krim yang menghilangkan selulit tu pun bolehla... Asalkan plastik tu melekat di perut anda. Balut beberapa layer plastik tersebut di perut anda dan pakai baju dan seluar seperti biasa. Boleh dibuat pada malam hari atau siang selama beberapa jam. Motifnya agar perut berpeluh (macam bersauna) dan InsyaAllah, lama-lama akan mengurangkan inci di pinggang juga :)

4. Senaman
Senaman memang tidak boleh dielakkan. Kalau nak all out, buatlah selepas habis berpantang, luka dah pulih dan badan pun da segar. Sebelum nak fokus kepada senaman tertentu, check dulu sama ada ibu-ibu ada mengalami Diastasis Recti atau tidak. Ini adalah untuk mengoptimakan keberkesanan senaman yang akan dibuat oleh ibu-ibu. 

Apakah Diastasis Recti? 
Diastasis Recti adalah pengasingan otot abdomen yang terjadi disebabkan proses kehamilan. Hampir 2/3 daripada ibu-ibu yang hamil mengalaminya. Dengan keadaan diastasis recti, ibu-ibu harus memperbaiki dulu keadaan ini sebelum meneruskan rutin senaman seperti sit up dan sebagainya yang tidak sesuai bagi kes ini. 


Cara-cara senaman untuk memulihkan masalah Diastasis Recti akan dibincangkan pada entry yang lain,

5. Menjaga Pemakanan
Inilah yang paling penting.... Orang kata...dietla tara mana sekalipun... kalau makan setempayan... tak kurus-kurus juga... heeee... 

Selepas melahirkan anak... adalah sangat penting menjaga pemakanan.... terutama ibu-ibu yang menyusukan bayi... kurangkan mengambil makanan seperti sayur-sayur yang berangin seperti kobis.... kerana takut bayi juga kembung... Makan sikit-sikit tapi kerap... yang penting, pada waktu makan utama, pastikan semua nutrisi seperti karbohidrat, protein, serat adalah seimbang dengan keperluan badan.

Untuk kesihatan dan juga proses mengikis lemak dari perut, anda boleh amalkan epal hijau sebiji setiap pagi selama seminggu. Kemudian pada minggu kedua, amalkan jus lemon suam.... InsyaAllah, ada kesan yang baik untuk kesihatan dan membantu mengurangkan perut buncit :)

Kalau nak cuba pemakanan supplemen yang membantu menurunkan berat badan dengan sihat, boleh amalkan supplemen Shaklee berikut:

- Lecithin
- Alfalfa Complex
- Omega Guard 
- Herblax

Nak dapatkan supplemen-supplemen di atas? Hubungi saya di 012-5538628. Anda akan diajar cara-cara pengambilan supplemen ini untuk proses mengurangkan berat badan dengan sihat dan InsyaAllah berkesan :)

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Thursday, 17 December 2015

Penyelesaian Bagi Masalah Bengkak Susu

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca-pembaca budiman sekalian :) Hari ni saja nak sembang pasal bab penyusuan.... Kali ni pasal masalah bengkak susu yang dialami oleh hampir kesemua ibu-ibu yang baru melahirkan bayi. Mari kita tengok penyelesaian bagi masalah bengkak susu ni.



Selepas beberapa hari melahirkan bayi, selalunya ibu-ibu pastinya akan menghadapi masalah bengkak susu. Pertama sekali, ini disebabkan oleh lekapan bayi masih belum sempurna sepenuhnya untuk mengeluarkan susu dengan optima. Penyelesaian pantas ialah, jangan biarkan... Memang masa bengkak ni, sakit sangat kan... Jadi ibu-ibu kena pam susu tersebut untuk mengurangkan bengkak. Pada masa yang sama, kerap susukan bayi anda :)

Ada juga ibu-ibu yang telah pam susu tersebut dan susukan bayi.... Tapi payudara masih lagi bengkak dan sakit. Ini mungkin bermakna puting susu tersumbat dan menyukarkan pengeluaran susu. Jadi bersihkan puting susu dengan tuala suam... Tindakan ini membantu membuang kulit-kulit mati yang menyumbatkan lubang susu.

Pada masa yang sama, ambillah tuala yang direndam dalam air suam, dan tuam ke payudara. Urut-urut payudara (ke arah puting) untuk mengurangkan sakit dan membantu melancarkan pengeluaran susu. InsyaAllah sakit dan bengkak susu akan berkurangan.

Bagi sesetengah orang, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah. Namun ada juga ibu-ibu yang menderita bengkak payudara yang mungkin menyebabkan kes yang lebih serius seperti mastitis dan sebagainya. Maka, boleh juga dicadangkan ibu-ibu untuk mengambil supplemen Lecithin untuk membantu mengurangkan bengkak payudara dan melancarkan pengeluaran susu.

Kebaikan Lecithin:
- Memecahkan lemak-lemak. Apabila lemak-lemak dipecahkan, maka lebih senang untuk dikeluarkan. Dalam kes ini, pengaliran susu akan lebih lancar.
- Apabila pengeluaran susu lancar, maka puting susu juga tidak akan mudah tersumbat.
- Akhirnya, bengkak susu akan berkurangan.

Selain itu, Lecithin juga bagus untuk mengurangkan berat badan. Kan tugasnya memecahkan lemak, maka Lecithin juga membantu memecahkan lemak-lemak dalam badan :)

Nak dapatkan Lecithin dan nak extra tips macam mana nak mengurangkan berat badan dengan Lecithin? Hubungi saya di 012-5538628

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Wednesday, 2 December 2015

Semuanya naik.... Haishhhhh....

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Semoga hari ini lebih baik daripada semalam... Hari ni, saja lah rasa nak berceloteh berkaitan kenaikan harga tol, tambang komuter dan LRT.... Ewahhhh banyak sungguh kenaikannya... Dalam Facebook tengok orang post pasal perbezaan harga tiket sebelum dan selepas kenaikan.... 

Semalam pergi ke Mont Kiara... Saya ni tak pandai sangat jalan kat area sana... dua kali terambil salah simpang dan terpaksa tempuh tol... nak patah balik... kena tempuh balik tol yang sama... Adehhhh... dah la sekali tol RM3.00... Manyak mahal woooo... 4 kali kena bayar tol semalam.. dah jadi RM12... pengsan....

Kemudian, saya survey-survey tambang LRT yang baru dinaikkan.... Allahuakhabar,.. Kalau sekali sekala naik LRT, ok la lagi.. tapi kalau hari-hari naik... memang kena beli yang Smart Pass tu semua untuk berjimat... Orang-orang yang tinggal berdekatan dengan stesen LRT semua tu... mungkin tak terasa sangat kenaikannya berbanding orang-orang yang tinggal jauh, terpaksa memakir kereta di stesen LRT dan naik LRT. 

Rungsing dengan kenaikan tambang yang memang perlu dibayar harian... Tak termasuk lagi segala subsidi yang akan dimansuhkan bermula tahun 2016. Allahuakhbar, semoga Allah memelihara kita semua rakyat marhain ini. 



Pada yang sihat dan kuat, mungkin boleh memikirkan cara-cara untuk mencari rezeki tambahan untuk menampung segala kenaikan yang terpaksa ditanggung nanti... Tak kisahla perniagaan MLM atau apa sekalipun, asalkan halal...

Kalau berminat nak join Shaklee... Yuran seumur hidup adalah RM68.90 (selepas GST). Selebihnya adalah atas usaha sendiri. Namun kami takkan biarkan anda keseorangan... Kumpulan sokongan akan membantu anda dalam memulakan langkah dalam perniagaan ini :) Anda buat, InsyaAllah anda dapat. Lagi pun, kesihatan yang baik adalah satu nikmat yang tidak harus didustakan...

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Tuesday, 1 December 2015

Penawar Bagi Usia Meningkat

Assalamualaikum dan salam sejahtera :) Cepat sungguh masa berlalu.. Dah masuk Disember 2015. Hari tu ingat baru masuk Januari..sekarang da sampai ke penghujung tahun... Begitu jugalah dengan umur kita... dulu muda remaja, cantik menawan... sekarang ni tak muda remaja dah.. cantik menawan masih lagi... heeee :p

Okla.. cakap pasal cantik menawan ni... apabila usia meningkat... tak bermakna kita pun harus jadi tak cantik dah... Tak bermakna kulit muka pun da mula berkedut... Ada orang yang pandai jaga diri... Walaupun umur 70-an masih kelihatan seperti 40-an. Semuanya bergantung dengan cara hidup kita... Pemakanan kita... Tapi diakui zaman sekarang ni... susah betul nak jaga pemakanan.. Maklumlah semuanya nak cepat... kadang-kadang drive-in aje.... Cara hidup pun da banyak berubah... Nak tidur awal tu...kadang-kadang susah sangat... Kesannya dapat kita tengok pada diri kita sendiri la.. Mata sembab... badan letih... muka pun nampak tak berseri dan tua... 

Orang-orang sekarang... kena jaga kesihatan lebih sikit... Bumi pun dah tua.. pencemaran dan radikal bebas berleluasa. Maka... pengambilan supplemen la yang penting... Kaum wanita tentunya amat mementingkan penampilan luaran yang cantik kan... Badan kita ni, sebenarnya mempunyai kolagen yang menyebabkan tubuh montok dan anjal... Kolagen terdapat pada kornea, kanta mata, kulit, salur darah, rambut (keratin), kuku, rawan sendi dan gigi, tulang sumsum, dan tisu-tisu yang menyelaputi organ-organ dalaman kita. Banyak kan...

Apabila usia semakin meningkat, kolagen dalam badan akan mula berkurangan... Vitamin C menghasilkan kolagen.. Vitamin C pula adalah sejenis vitamin yang tidak disimpan di dalam badan tapi larut air dan akan dikumuh melalui pembuangan air kecil. Oleh itu, proses penuaan yang berlaku menyebabkan kolagen juga semakin berkurangan dalam tubuh. Sebab itulah, apabila usia meningkat, kita mula merasa sakit sendi macam sakit lutut, sakit tumit, muka mula menampakkan kedut-kedutan, kulit menjadi kusam dan tidak bermaya.

Nak menggantikan kolagen yang hilang, banyakkan makan vitamin C atau pun ambil terus kolagen. Tapi.... nak beli kolagen di pasaran tu... berhati-hatilah.. banyak sangat di pasaran dan kita tak tahu bagaimana keadaan produk tersebut. Pilihlah dari sumber semulajadi yang diyakini.

Bulan Disember ni... Shaklee ada membuat promosi kolagen beli 6 kotak kolagen dapat free sekotak lagi... Kolagen yang berkualiti, bukan murah... Jadi masa promosi ni lah kita borong kolagen banyak-banyak... Kolagen ni bolehla dikatakan sebagai penawar bagi usia meningkat.

Harga Retail Collagen Shaklee RM298.00 sekotak... Tapi kalau beli bulan ni... boleh jimat banyak sangat. Jom.. cepat-cepat hubungi saya 012-5538628 untuk tawaran hebat... Tawaran yang jarang sekali datang tau... :)



Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Tuesday, 3 November 2015

4 Tips Bertenaga Bekerja Selepas Cuti Bersalin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Alhamdulillah bertemu kita kembali... Maaf lama tak update blog... InsyaAllah slowly akan mula konsisten semula :) Memandangkan cuti bersalin atau maternity leave da habis.. Maka kembalilah semula kita ke pejabat. 

Biasalah kan...semasa berpantang, kita banyak berjaga malam bersama baby... situasi ini terikut-ikut sehingga kita kembali berkerja semula. Ada baby yang tidur malam, okla, tak terganggu sangat tidur. Tapi, kalau baby tidur pun, ada ibu-ibu yang bangun tengah malam dalam pukul 3 pagi untuk mengepam susu, ada yang tidur lewat dalam pukul 1 pagi untuk mengemas rumah dan banyak lagi. Jadi keesokannya kemungkinan besar, kalau ibu-ibu tak mengantuk di pagi hari, mungkin menjelang tengahari da mula terasa lemau.... Saya nak share la tips saya sendiri untuk lebih bertenaga selepas cuti bersalin :)



1. Buat jadual dengan suami untuk bergilir-gilir menjaga bayi jika bayi bangun malam. Contohnya dari pukul 12 malam sehingga 3 pagi, giliran ayah menjaga bayi. Dari 3 pagi sehingga pukul 6 pagi, giliran ibu pula.

2. Kalau bayi bangun menyusu susu ibu, maka ibu boleh menyusukan bayi dalam posisi yang berbaring supaya ibu boleh rehat atau tidur sambil menyusukan bayi. Maka tak perlulah ayahnya bangun. Jika bayi minum susu botol atau meragam hendak berdukung, maka ikutlah waktu shift masing-masing. 

3. Untuk memastikan badan bertenaga, supplemen untuk ibu tidak boleh diabaikan. Sungguh ni, bukan kerana saya peniaga Shaklee dan nak promote vitamin saya, tapi ni pengalaman saya sendiri sekarang ni. Memang saya amalkan Set Menyusu Shaklee tapi memang terasa sangat kebaikan mengamalkan set menyusu ini, terutamanya kesan Ostematrix (tablet kalsium) yang diambil 4 biji sebelum tidur yang memberi kesan mudah bangun pagi dan bertenaga semasa di pejabat tanpa rasa mengantuk. (Alhamdulillah, dengan izin Allah jua, saya rasa lebih bertenaga sepanjang hari).

4. Apabila pulang dari pejabat, memang kadangkala dah rasa flat dah badan ni, terutamanya apabila menguruskan anak-anak tanpa suami... Kalau boleh, curi masa selepas isya', apabila baby dan anak-anak tengah beristirahat, maka tidurlah sebentar supaya jika mengambil shift 12-3, badan lebih bertenaga dan kurang mengantuk :)

Setiap orang ada cara yang berbeza.. hanya sharing ikhlas dari saya :)

Nak beli vitamin secara online dan terus ke rumah anda? Klik pautan di bawah :) Nak dapatkan konsultasi dan pembelian COD atau pengeposan daripada saya, call saya di 012-5538628.



Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Wednesday, 7 October 2015

Atasi masalah kuku dan rambut gugur

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... :) Kali ni, nak share lagi la kebaikan salah satu supplemen dalam Set Berpantang Shaklee iaitu Zink Kompleks. Korang tau tak, Zink Kompleks Shaklee ni adalah supplemen yang paling murah iaitu RM33.75 bagi 120 biji. Selain bagus dalam memulihkan luka bersalin dengan segera, Zink Kompleks juga membantu dalam mengatasi masalah kuku dan rambut gugur.

Saya amalkan zink ini buat pertama kalinya semasa berpantang kali ini. Luka jahitan memang menyakitkan dan agak teruk, memang cepat pulih. Tapi dalam tak sedar, kuku saya yang bergaris-garis pun semakin elok :) Happynya rasa... 

Kuku saya yang bergaris di ibu jari kanan kelihatan seperti gambar ini.


Saya nak masukkan gambar kuku saya, tapi susah nak dapatkan shot yang jelas... Tapi memang nampak perubahan kuku saya. Garis-garis tu memang masih ade, tapi garis timbulnya berkurangan.

Orang cakap rambut akan banyak gugur selepas bersalin kan... Alhamdulillah, rambut saya memang gugur... Tapi tak seteruk mana... Malah saya rasa, rambut gugur kali ini adalah kurang berbanding sebelum saya mengandung dulu. 

Memang best lah supplemen Zink Kompleks ni.... Supplemen paling murah tapi kesannya sangat-sangat memuas dan menggembirakan hati :) Anda nak juga? Hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Memulihkan luka bersalin dengan SEGERA

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Harap semua baik dan sihat-sihat selalu... Sebelum ni saya dah share pengalaman saya bersalin secara paksa iaitu kena induce pada minggu ke-40. Boleh baca di SINI. Kali ni, nak share pulak kisah saya dalam berpantang yang boleh dikatakan lebih mencabar daripada anak sulung dahulu. Yang penting saya nak memulihkan luka bersalin dengan segera.



Saya bersalin secara induce dan divakum serta episiotomy (dipotong tepi). Masa anak pertama pun begitu juga. Tapi mungkin kali ini, jahitan saya lebih banyak (mungkin) sebab saya rasa lebih sakit dan lebih sukar untuk berjalan berbanding semasa anak pertama dulu. 

Saya tak makan apa-apa jamu sebaik sahaja selepas bersalin kerana pemakanan jamu bermula pada hari ke-4. Jadi saya mulakan dengan Set Berpantang Shaklee yang terdiri daripada Zink Kompleks, ESP, Vitalea, Ostematrix, Vitamin C dan Vitamin B Compleks. Memang bagus tau Set Berpantang Shaklee ni sebab tidak akan memberi sebarang kesan ke atas bayi.

Walaubagaimana pun, pada hari ke-4 itu juga, saya membawa bayi saya untuk check-up kerana kelihatan wajahnya kekuningan. Masa tu pun dah petang... Ujian darah dijalankan. Lama rupanya nak tunggu result darah untuk jaundice ni... Dalam pukul 5 lebih (klinik pun dah nak tutup, sesetengah staff nurse pun dah balik kecuali yang berkhidmat dengan doktor yang bertugas merawat bayi saya). 

Tengok-tengok keputusan darah untuk jaundice bayi saya sangat-sangat tinggi iaitu 296. Waaaa.... ni confirm kena admit. Memang betul, selepas berjumpa doktor, saya dikehendaki check-in semula ke hospital. Bayi saya terpaksa menjalani rawatan double phototherapy. Allahuakhbar, tak best betul masuk hospital dengan keadaan saya yang sangat kesakitan kerana luka jahitan yang teruk :'( Masa tu dah Isnin petang.

Saya minta suami pulang ke rumah (mujur rumah dekat) untuk mengambil baju, barang-barang keperluan serta tidak dilupa Set Berpantang Shaklee saya kerana keadaan bayi yang kuning tidak berapa sesuai untuk mengambil jamu lagi... Jadi semasa berada di hospital, demi menurunkan demam kuning bayi saya, saya harus menghasilkan susu badan dengan banyaknya. Memang kesemua suppleman Shaklee tidak saya tinggalkan. Untuk mempercepatkan penyembuhan luka, saya makan 2 biji Zink Kompleks setiap hari.

Setelah 3 hari setengah berada di hospital, hari Khamis, setelah bayi saya mengalami penurunan bacaan kuning sehingga 143, barulah kami dibenarkan pulang. Memang setelah pulang daripada hospital, saya tak sentuh langsung jamu kerana bimbangkan keadaan bayi saya. Pengambilan supplemen Shaklee memang sangat konsisten kerana supplemen ini adalah supplemen semulajadi dan sangat selamat serta tidak memberi kesan buruk kepada bayi melainkan memberi lebih banyak manfaat kepada bayi :)

Walaupun hampir sebulan berpantang saya masih belum menyentuh jamu. Apabila bayi saya semakin stabil, barulah saya mulakan rawatan berasaskan jamu seiring dengan pengambilan supplemen Shaklee. Pada hari ke-32, saya ke klinik kesihatan untuk mendapatkan immunisasi sebulan bagi bayi saya. 

Tak sangka saya juga akan dicheck dalam lawatan ini. HB, urin saya sangat ok. Rahim juga telah mengecut dengan baik. Malah jahitan saya juga telah baik. Nurse pun terkejut kerana jahitan telah pulih sepenuhnya dalam tempoh yang pantas (orang yang divakum, jahitannya lebih banyak). Alhamdulillah syukur dan bahagia sangat... Sebab masa berpantang ini, saya terpaksa juga membuat kerja-kerja ringan terutama dalam menguruskan anak sulung dan bayi saya. 

Alhamdulillah dengan ikhtiar pengambilan Zink Kompleks luka memang akan cepat sembuh. Selain itu, pengambilan vitamin-vitamin lain membantu ibu untuk kekal bertenaga dan WARAS dalam menjalani proses penyusuan dan menguruskan rutin seharian terutamanya bagi ibu-ibu yang berpantang sendiri. 

Apa-apa pun, kita berikhtiar dan selebihnya berserah kepada Allah :)

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


ID: 1112978
Kind Hearty Enterprise

Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC

COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek

Thursday, 1 October 2015

Pengalaman Bersalin Secara Induce Part II

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ok, saya sambung pengalaman saya bersalin secara induce Part II pulak ye :) Boleh refer entry Part I di SINI. Entry Part I saya berhenti masa saya mengalami kesukaran untuk solat Zuhur kerana dah merasa sakit-sakit contraction. 

Selepas solat, saya berjalan mundar mandir di dalam bilik. Semakin lama semakin sakit. Dalam pukul 3pm lebih, nurse datang nak check contraction. Tapi tak perlu CTG. Nurse check contraction dengan hanya meletak tangan di atas perut. Bila kita alami kontraksi kan boleh rasa perut keras, jadi macam tula nurse check.. (heee saya baru tahu). Nurse cakap kontraksi memang kuat.. 2 minit sekali.. (memang sangat sakit masa tu). Saya masih tak tahu berapa bukaan. Dalam hati harap dah banyak cm.

Dalam pukul 4pm lebih, doktor datang bersama nurse. Masa tu VE dibuat. Baru buka lebih kurang dalam 2cm-3cm... Allahuakhbar sakit yang teramat sangat. Doktor cadangkan untuk saya ambil ubat penahan sakit sementara bukaan masih kecil dan taknak saya kehilangan tenaga. Mula-mula saya taknak, kemudian fikir-fikir balik, saya setuju. Ubat penahan sakit disuntik kepada saya.

Alhamdulillah, kurang sikit rasa sakit contraction. Nurse datang untuk check tempoh kontraksi. Kontraksi terjadi dalam 4 minit sekali. Masih kuat, tapi terkawal kerana saya dah ambil ubat penahan sakit. Ubat ni juga membuatkan saya rasa mengantuk. Bolehla terlelap kejap-kejap. Saya tanya nurse, berapa lama kesan ubat tahan sakit ni, kata nurse, dalam 4 - 6 jam bergantung kepada individu. 

Saya juga tanya kesan ke atas baby jika ambil ubat ini. Kemungkinan apabila baby dilahirkan, baby tidak akan menangis (saya pernah baca dalam FB kes-kes sebab ambil ubat penahan sakit dan baby tak nangis dan menyebabkan kecacatan kepada baby). Sebab tu lah doktor suruh ambil masa bukaan masih kecil. Apabila bukaan 10cm, kesan ubat penahan sakit akan hilang sepenuhnya.

Masuk waktu Maghrib, nurse buat VE lagi, bukaan dalam 3cm. Allahuakhbar. Lama sungguh. Saya sudah merasa balik kesakitan contraction yang kuat. Kat dalam bilik tu, kejap saya jalan, kejap duduk. Mostly, saya duduk sambil menahan sakit. Ada juga masa-masanya saya rasa seperti hendak membuang air besar. Dalam waktu Isya gitu, nurse datang buat VE lagi. bukaan masih dalam 3cm ke 4cm. Tapi pintu rahim dah lembut kata nurse. Pada masa itu, dah ade "show" di mana dah ade kesan darah. 

Saya pergi ke tandas selepas tu untuk membuang air kecil. Terkejut tengok darah beku keluar seketul (macam waktu period heavy gitu). Memang banyak darah keluar. Ni bukan show, tapi macam turun darah. Cuak jugak rasa. Dalam pukul 9.20 malam gitu, nurse buat VE lagi. Kali ni, dah dalam 4cm. Masa tu, darah memang keluar dengan banyak. Fresh blood pulak. Nurse rasa pelik, saya apatah lagi kan... Nurse ada tanya sama ada uri saya di bawah. Memang masa awal kehamilan, uri saya di bawah. Tapi dah naik dan tak lagi menutup pintu rahim... 

Saya dengar, salah seorang nurse (agak veteran) cakap apabila dah buka 5cm, saya akan ditolak ke labour room. Nurse pun menyediakan saya dengan memasukkan ubat untuk membuang air besar. Dalam beberapa minit, saya pergi ke tandas. Lama juga dan ada beberapa kali saya ke tandas. Tu pun apabila keluar, saya masih terasa seperti hendak ke tandas. Apabila nurse datang dengan kerusi roda, saya masih rasa macam nak ke tandas... Tapi tak pergi pun..

Dalam pukul 10 malam, (masa tu cerita Mok Cun da abis, saya boleh dengar nyanyian Mok Cun Mok Cun la la la.. haha). Saya ditolak dengan kerusi roda ke labour room. Di sana nurse buat VE. Bukaan dalam 5cm. Allahuakhbar, rasa sakit semakin kuat. Saya terbaring di atas katil. Ada gas etonoks untuk saya hidu kalau terasa sakit. 

Kali ni, baru saya tahu cara betul nak tarik nafas apabila menghidu gas etonoks tu. Tapi masa anak pertama dulu, memang terasa macam takde gas. Sungguh... Kali ni memang rasa macam ade gas sejuk-sejuk untuk dihidu. Nurse suruh tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan dalam topeng gas itu sendiri. Agak membantu juga gas etonoks tu. Setiap kali datang contraction, saya tekapkan topeng gas ke muka dan tarik nafas dalam-dalam kemudian lepaskan. Mata saya akan memandang ke arah kanan katil (belakang) (saya mengiring ke kanan masa tu) untuk melihat pergerakan yang menunjukkan saya sedang menarik nafas dengan betul. 

VE dijalankan sekali lagi, kali ini bukaan dalam 7.5cm gitu. Sakitnya waktu tu, tak tahu nak kata. Memang sangat-sangat sakit. Nak teran tak boleh. Memang terima aje sakit tu. Nurse dah minta supaya doktor dipanggil kerana keadaan saya juga agak stress. Masa tu, saya hanya berzikir doa Nabi Yunus dan apa-apa yang terlintas di fikiran. Suami saya memasang ayat-ayat al-Quran. 

VE dibuat lagi, dah buka dalam 8cm. Kali ni, saya terasa jari nurse berpintal-pintal dalam rahim untuk memecahkan air ketuban. Ishhh rasanya... Memang kena banyak bersabar... Lepas tu... terasa air panas keluar. Maknanya air ketuban saya dah dipecahkan... Haishhh jadi wanita ni, walaupun lemah lembut luaran, tapi sebenarnya sangat kuat. Macam-macam dilalui... Hargailah ibu-ibu anda wahai pembaca-pembaca sekalian...

Tak sabar saya nak tunggu bukaan 10cm. Rasa contraction memang sakit tahap gaban. Walaupun sekejap.. lebih kurang less than a minute, buatkan saya tarik nafas dalam-dalam dengan gas etonoks tu. Then doktor pun dah sampai dan saya membetulkan keadaan saya kepada kedudukan berbaring. Katil bahagian kaki dibuka dan kaki saya digantung. Nurse minta kedua-dua tangan saya memegang besi di katil kiri dan kanan dan boleh push apabila terasa contraction sambil mata memandang perut dan dagu menyentuh dada.

Surprisingly, saya tak push. Heeee... Saya ingat pesan doktor, kalau nak push anggap seperti anda membuang air besar macam orang sembelit.... Ingat otot mana yang membantu menolak najis tersebut keluar.. Haha tulah masalah saya. Kalau saya sembelit, saya tak teran, saya tunggu aje najis turun perlahan-lahan. Jadi apabila diminta untuk push, saya push dengan nafas pendek-pendek. Salah ye ibu-ibu yang first time mother sekalian. Kalau nak push, pastikan anda berlatih untuk push dengan nafas yang sangat panjang. Jangan lepas nafas. Curi nafas seperti anda menyelam (kata doktor). 

Saya memang tak dapat push panjang gitu. Masa tu baru teringat anak sulung saya dulu, doktor ada suruh push jangan henti. Masa tu saya terfikir macam mana nak push tanpa henti. Nafas tak cukup panjang. Tapi masa anak sulung dulu, disebabkan nak hilangkan kesakitan, saya push dan push juga walaupun salah dan akhirnya divakum.

Kali ni, doktor dan nurse paksa untuk saya push. Saya biarkan aje waktu contraction datang. Nurse sampai marah kerana saya bazirkan contraction. Saya cuba push tapi perlahan sangat. Doktor sampai bagi amaran, kalau 4 kali lagi saya tak push betul-betul, saya akan di cser. Jantung baby juga semakin lemah. Memang selama saya mengandung ni, kalau boleh saya tak nak cser. Tapi masa sakit tu, saya berserah. Dalam keadaan yang dah tak larat, saya harap doktor cari cara lain untuk mempercepatkan kelahiran. Saya harap doktor vakum aje untuk memudahkan saya bersalin. Tapi kalau nak vakum pun, baby mesti dah nak keluar. Ni baby masih di dalam.

Dengan saki baki tenaga yang ada, dah pukul 12 malam dah pun. Saya push sekuat dan sepanjang nafas yang boleh. Suami saya membantu dengan mengampu kepala saya supaya mata memandang perut dan dagu menyentuh dada. Kemudian saya lepaskan dengan bunyi nafas yang kuat... Nurse dan doktor sekali lagi tegur saya supaya jangan lepaskan nafas dengan kuat, nanti baby masuk balik... Diorang suruh curi nafas.. Adehhhh macam-macam la kan... saya pun dah tak tahu nak buat macam mana... heeee... (sekarang boleh la gelak). 

Saya cuba lagi. Apabila tiba contraction, saya push sepanjang yang boleh. Nurse da bersorak supaya saya push dan push dan push (push panjang dengan sekali nafas tau). Akhirnya selepas beberapa push, saya terasa ring of fire dan saya tahu kepala baby dah hampir keluar. Sekuat tenaga saya push lagi dan doktor melaksanakan episiotomy dan memvakum bayi saya keluar. Pukul 12.17 malam, 21 Ogos 2015, lahirlah anak saya yang kedua...



Allahuakhbar. Pengalaman bersalin kali ini sangat-sangat jelas. Saya dapat merasakan proses bersalin ini dan kesakitannya terjadi satu per satu. Lain sangat dengan anak yang sulung yang terasa terlalu pantas (6 jam). Kali ni sampai 10 jam. Saya tahu ramai lagi ibu-ibu di luar sana yang mengalami proses bersalin yang lebih lama. Kudos to all mothers. Doesn't matter how the process was, either normal or cser, all of you are fighters :) Patutlah ganjaran Allah sangat besar ke atas wanita dan ibu yang solehah :')

Dalam kesempatan ini, saya ucapkan terima kasih kepada Encik Husband yang sabar menemani dari awal sampai saya selamat melahirkan. Apa yang saya ingat sangat ialah masa Encik Husband tolong ampu kepala saya semasa saya push.. Suatu jasa yang saya takkan lupa sampai bila-bila... Saya memang dah tak larat. Tindakan tu memang membantu untuk memudahkan saya melahirkan. Terima kasih sayang... 

Kepada ibu-ibu sekalian, saya doakan anda semua dipermudahkan apabila hendak melahirkan nanti. InsyaAllah, sesungguhnya apa sahaja yang anda rasa, semuanya daripada Allah. Para suami, hargailah segala jasa dan pengorbanan isteri anda.... :)

Terima kasih sebab sudi baca entry yang panjang ni... :)

~The End~

Pengalaman Bersalin Secara Induce

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Maafkan saya... sangat jarang saya mengupdate blog sekarang ni. Perhatian banyak tertumpu pada si kecil. Alhamdulillah, saya telah selamat bersalin pada 21 Ogos 2015. Kat sini, saya kongsikan pengalaman saya bersalin secara induce kerana telah over due daripada tarikh EDD dan doktor mencadangkan saya diinduce kerana bimbang berat baby semakin bertambah jika dibiarkan terlalu lama.

Buat pengetahuan semua, EDD saya sepatutnya 19 Ogos 2015. Sepanjang mengandung ni, saya memang kurang merasa contraction dan perut saya masih lagi kelihatan tinggi walaupun da masuk minggu ke 40. Jadi semasa check-up pada 18 Ogos 2015, doktor mencadangkan saya diinduce kerana anggaran berat baby dalam 3.4kg-3.6kg. Dengan ketinggian saya dan sejarah kelahiran pertama yang terpaksa divakum, saya rasa itulah keputusan terbaik. 20 Ogos 2015, doktor suruh saya menyerah diri di hospital.



Dari 18 Ogos sampai 20 Ogos 2015 tu, saya harap juga terjadinya contraction yang membawa kepada kelahiran semulajadi. Teringin nak merasa kelahiran tanpa induce kerana anak pertama pun saya kena induce kerana air tuban saya dah pecah dan doktor sangka baby dan berak dalam perut (sebenarnya takde pun). Tapi ketentuan Allah mencanangkan perkara lain untuk saya. 

Jadi pada 20 Ogos 2015 pagi, dengan agak nervous saya pun pergi ke hospital. Sebelum ke hospital, saya siap sarapan dulu, minum ESP bersama dengan Performance Drink Shaklee dan Susu untuk tenaga nak bersalin nanti. Di samping itu, saya telan juga Ostematrix Shaklee (tablet kalsium) 4 biji kerana kalsium yang cukup dalam badan akan membantu meregangkan otot dan mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Itu ikhtiar saya. Selebihnya saya berserah kepada Allah.

Sampai di hospital dalam pukul 9.00 pagi. Selepas pendaftaran, saya dibawa ke bilik (wad). Selepas menukar baju ke baju hospital, CTG dijalankan ke atas saya. Lama juga proses tu semua sambil menunggu doktor datang untuk memasukkan ubat tablet untuk memulakan proses kontraksi. 

Dalam 11.40 pagi, doktor datang dan melakukan VE (Vaginal Examination) untuk check keadaan pintu rahim. Nampaknya memang tiada sebarang bukaan. Kemudian setengah tablet dimasukkan. Saya tidak dibenarkan turun daripada katil selama sejam.

Dalam pukul 12.00 tengahari, makanan tengahari dihantar. Lapar juga rasa kerana saya belum makan apa-apa sejak sarapan pagi tadi. Tapi saya taknak bergerak sangat. Jadi saya tunggu sampai sejam iaitu dalam 12.30 tengahari, baru saya makan. Itu pun, saya masih duduk di atas katil. Tq Encik husband tolong suapkan... :) 

Saya tak merasa sebarang kesakitan kontraksi walaupun selepas sejam ubat tu dah dimasukkan. Tunggu punya tunggu, masuk waktu Zuhur. Masa tu, sakit-sakit kontraksi dah mula dirasakan. Masih lagi saya boleh tahan. Macam sakit senggugut tahap sederhana (saya pun tak tahu sangat macam mana sakit senggugut, tapi boleh tahan jugaklah sakitnya).


Saya fikir, keadaan saya masih ok. Jadi saya ambil wuduk dan nak solat Zuhur. Masa nak solat, saya macam tak boleh nak khusyuk sebab sakitnya boleh tahan. Ada masa saya terpaksa mulakan semula kerana tak tahan sakit. Masa tu, saya solat duduk. 

Saya sambung cerita selanjutnya in the next entry ya. Taknak panjang-panjang sangat dalam satu entry. Boring pulak nanti... Stay tune :)