Friday, 20 March 2015

Melatih Bayi Tidur Malam

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.... Hari ni nak citer pasal proses tidur bayi pada waktu malam, terutama bagi bayi yang baru dilahirkan... Bagi bayi yang baru dilahirkan.... kebanyakannya akan mahu terus berada di dalam dakapan ibu pada malam hari... kali ni artikel saya bukan spesifik nak melatih bayi tidur malam... tapi lebih kepada memberi kesedaran kepada ibu-ibu baru tentang what to expect after giving birth.... haha especially pada waktu malam... Nak baca tips untuk melatih bayi tidur malam, boleh baca di SINI.

Bagi first time mothers, mungkin ramai tak expect kena berjaga almost sepanjang malam untuk menjaga bayi, terutamanya bagi yang hendak menyusu bayi secara ekslusif. Boleh dikatakan bayi hendak menyusu aje sepanjang malam... Ada bayi, apabila sudah terlena... apabila diletakkan ke dalam cot atau katil bayi, akan tersedar semula dan hendak didukung dan disusukan... Akibatnya, bagi ibu yang tidak menjangkakan perkara ini akan menjadi stress dan sangat keletihan....

Bayi yang baru dilahirkan tidak dapat membezakan antara siang dan malam. Satu lagi, bayi hendak merasa selesa dan dekat dengan ibu... kerana selama 9 bulan berada dalam kandungan, mereka berasa sangat selesa dan dapat mendengar dengupan jantung ibu. Jadi selepas dilahirkan... semestinya mereka mengharapkan perkara yang sama... 

Pada masa ini jugalah bonding di antara ibu dan anak terjadi, lebih-lebih lagi, bagi ibu-ibu yang ingin menyusukan anak sepenuhnya. Inilah masanya untuk menstimulasikan pengeluaran susu. Jangan bimbang jika anda merasakan susu masih tiada. Hakikatnya pada awal kelahiran, susu yang keluar adalah seperti air-air jernih yang sangat-sangat diperlukan oleh bayi. Lagipun pada masa-masa awal kehamilan ini, perut bayi sangat kecil. Boleh rujuk di SINI.

Namun, disebabkan merasa letih dan hilang masa berkualiti di antara suami isteri, maka ada juga sesetengah ibu bapa yang melatih bayi tidur malam sendiri. Mungkin di Malaysia ni agak kecil jumlahnya... Tapi saya yakin masih ada juga di luar sana yang mengamalkannya... Tidak ada salah dan silapnya. Jika anda berasa mudah, bayi juga tidak banyak ragam, maka silakan. 

Tapi, bagi yang merasa sukar, bayi meragam dan menangis-nangis, apa kata kiv dulu.... Berikan sedikit masa lagi pada bayi anda untuk bermanja dengan anda pada waktu malam.... Ingin saya kongsikan secebis luahan bayi yang terpaksa melalui latihan tidur malam... kredit to: Imogen O'Reilly - Alternative-Mama.com.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear mommy,
I am confused.
I am used to falling asleep in your soft, warm arms. Each night I lay snuggled close to you; close enough to hear your heartbeat, close enough to smell your sweet fragrance. I gaze at your beautiful face as I gently drift off to sleep, safe and secure in your loving embrace. When I awaken with a growling stomach, cold feet or because I need a cuddle, you attend to me quickly and before long I am sound asleep once again.
But this last week has been different.
Each night this week has gone like this. You tucked me up into my cot and kissed me goodnight, turned out the light and left. At first I was confused, wondering where you’d gone. Soon I became scared, and called for you. I called and called for you mummy, but you wouldn't come! I was so sad, mummy. I wanted you so badly. I've never felt feelings that strong before. Where did you go?
Eventually you came back! Oh, how happy and relieved I was that you came back! I thought you had left me forever! I reached up to you but you wouldn’t pick me up. You wouldn’t even look me in the eye. You lay me back down with those soft warm arms, said “shh, it’s night time now” and left again.

This happened again, over and over. I screamed for you and after a while, longer each time, you would return but you wouldn’t hold me.
After I had screamed a while, I had to stop. My throat hurt so badly. My head was pounding and my tiny tummy was growling. My heart hurt the most, though. I just couldn’t understand why you wouldn’t come.
After what felt like a lifetime of nights like this, I gave up. You don’t come when I scream, and when you do finally come you won’t even look me in the eye, let alone hold my shaking, sobbing little body. The screaming hurt too much to carry on for very long.
I just don’t understand, mummy. In the daytime when I fall and bump my head, you pick me up and kiss it better. If I am hungry, you feed me. If I crawl over to you for a cuddle, you read my mind and scoop me up, covering my tiny face with kisses and telling me how special I am and how much you love me. If I need you, you respond to me straight away.
But at night time, when it’s dark and quiet and my night-light casts strange shadows on my wall, you disappear. I can see that you’re tired, mummy, but I love you too much. I just want to be near to you, that’s all.
Now, at night time, I am quiet. But I still miss you.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sedih juga bacakan... walaupun ia hanyalah nukilan.... just nak share.. Sebab saya juga pernah merasa nak aje ajar baby tidur sendiri. Sebab badan kita letih... luka bersalin belum sembuh... Orang kata, takpe kalau dia menangis... lama-lama diamlah baby tu.. Tapi sampai hatikah kita?

Jika anda inginkan pengalaman berpantang yang lebih bertenaga dan cergas, apa kata cuba Set Berpantang Shaklee yang memang best. Anda boleh rujuk maklumat lanjut tentang Set Berpantang Shaklee di SINI.

Apa-apa, hubungi sahaja saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Thursday, 19 March 2015

Perkembangan Anak-Anak Patut Dibanggakan

Setiap ibu bapa pasti berasa bangga dan gembira apabila mendapat cahaya mata... Kegembiraan itu tidak berhenti di situ... Sebaliknya berpanjangan dengan setiap pencapaian yang dicapai oleh bayi.. sehinggalah kepada kanak-kanak.. Perkembangan anak-anak memang patut dibanggakan.


Saya seperti ibu bapa yang lain turut merasa gembira dan bangga dengan setiap pencapaian anak saya. Bagi saya... perkembangan mereka tidak perlu dipaksa kerana setiap anak-anak adalah unik. Apa yang perlu dilakukan hanyalah nurture the talent... (menyemaikan bakat anak-anak yang sedang berkembang).



Saya akui.. memandangkan pada masa kini saya masih mempunyai seorang anak.. second one is on the way... jadi segala jiwa raga semua ditumpahkan kepada si abang ini.. Makan bersuap.. segalanya saya dan suami buat untuk dia.. Tapi... Tak bermakna kami membiarkan keupayaan tidak diasah...



Sebagai contoh... potty training... saya takdelah mengajar anak saya... Sehingga 4 tahun... anak saya dah mula membuang air kecil di dalam tandas... hanya nak poopoo je pakai pampers. Namun lama-kelamaan.. Alhamdulillah... Akhirnya anak saya mula poopoo di dalam tandas... Semuanya terjadi tanpa perlu paksaan atau latihan...



Begitu juga dengan cara makan. Diakui... saya memang suap makanan bagi setiap meal.. Tapi perlahan-lahan... dia mula makan dengan sudu... apabila masuk tadika.. dia diajar untuk makan dengan tangan... Pada awalnya anak saya agak kekok... Tapi menurut teachernya.. motor skill tangannya ok... Namun di rumah anak saya masih lagi makan bersudu... sehinggalah sekarang ni... tiba-tiba nak pula makan dengan tangan...



Jadi sebenarnya... apa yang saya cuba sampaikan ialah... at the end... children learn all the required skills. Tak perlu kita bimbang... InsyaAllah suatu masa mereka memang akan mencapai apa yang kita capai... tanpa perlu dipaksa-paksa....


From our end, perhaps what we need to do is to provide them with nutritious meals. Saya akui, anak saya seorang picky eater.... Dulu-dulu, susah hendak menyediakan makanan kerana dia sangat-sangat memilih. Jadi saya mulakan dengan memberi Mealshakes daripada Shaklee. Boleh baca ceritanya di SINI. Alhamdulillah memang bertambah seleranya... apa yang bagus apabila mengambil Mealshakes ialah kandungan nutrisi yang terdapat di dalam Mealshakes sendiri.



Kini, sejak mengandung ni... si abang ni konsisten makan ikan... Alhamdulillah lega rasa... makan pun konsisten and berat badan pun ideal. Dua lagi supplemen yang saya amalkan untuk anak saya ialah Vitamin C dan Omega Guard. Juga daripada Shaklee.. Ini disebabkan Shaklee nye supplemens semuanya adalah daripada bahan semulajadi dan bebas daripada bahan-bahan sintetik. Saya memang sangat menekankan bahan-bahan semulajadi kerana anak saya pernah diserang allergi yang menyebabkan dia dimasukkan ke hospital. Boleh baca ceritanya di SINI

Alhamdulillah... dengan izin Allah.. selepas keluar hospital... Anak saya tidak lagi pernah mengunjungi klinik atau hospital selepas peristiwa itu (dari bulan November 2014). Memang berbeza daripada sebelum tu yang almost every month, ade je nak kena ke klinik... Memang ada masa-masa anak saya demam, batuk dan selsema... Tapi tak lama... saya hanya beri paracetamol kanak-kanak yang ada di rumah... Alhamdulillah tak berlarutan demamnya, syukur semuanya daripada Allah. 

Nak dapatkan supplemen Shaklee untuk anak-anak anda? Hubungi saya di 012-5538628.


Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 



Monday, 16 March 2015

Anggun Berseri Semasa Hamil

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.... Kali ini nak citer pasal keperluan nutrisi semasa hamil. Dengan usia yang tak berapa muda ni.... nampaknya banyak yang kena dititikberatkan semasa kehamilan, terutama pengambilan makanan dan nutrisi.

Masa kehamilan pertama, saya rasa bahagia sangat sebab bantai je makan apa yang saya nak....terutama lepas tamat episod morning sickness. Kali ni, morning sickness takla teruk... jadi makan tu memang tak terkawal. Tu masa 1st trimester.. Sebab makan adalah cara menghilangkan loya... hahaha...

Tapi... di akhir trimester pertama, saya jadi risau sebab berat badan naik mendadak... Bagi yang dalam proses untuk hamil, ketahuilah:

Peningkatan berat badan sebelum 20 minggu (5 bulan) adalah 500g sahaja bagi setiap BULAN. Maknanya bila anda pergi check-up dari bulan pertama ke bulan kedua, peningkatan berat badan adalah hanya 500g. Check-up bulan seterusnya pula hanya sepatutnya naik 500g sahaja lagi....

Kemudian, selepas 20 minggu, berat badan anda hanya patut naik 1kg setiap bulan... Haha... 

Entah kenapa masa kehamilan pertama, saya tak risau langsung dengan berat badan saya.... mungkin peningkatan yang tak teruk macam sekarang...

Bayangkan dalam trimester pertama hari itu, dalam masa seminggu berat saya naik 2 kilo!!!! Doktor pun mengingatkan saya.... Alamak..... sebenarnya, apa yang saya risaukan sangat ialah peningkatan kadar gula dalam darah.... Bahaya!!! Diabetes semasa hamil boleh menyebabkan komplikasi...

Disebabkan kesedaran mula timbul.... saya berusaha juga mengurangkan kuantiti makanan seharian... ikutkan nasihat nurse di klinik kesihatan, nasi hanyalah satu per empat pinggan. selebihnya dua protein dan satu sayur atau buah... Bayangkan jumlah makanan yang harus diambil ibu-ibu mengandung sekalian....

Alhamdulillah... dengan izin Allah.... berat saya turun balik 2.5kg... syukur... Tapi apa yang saya pentingkan di sini ialah, kurangkan karbohidrat (hanya satu per empat pinggan je tau untuk setiap kali makan). Tapi pastikan anda mengambil sumber protein dan sayur-sayuran...

Selain itu, saya memang amalkan supplemen kehamilan Shaklee yang terdiri daripada:

- Vita-Lea (multivitamin yang mengandungi iron dan asid folik)

- B Complex (mengandungi kesemua keluarga vitamin B dan asid folik)

- Sustained Release Vita-C (teknologi sustained release melepaskan 100g vitamin C setiap jam...bertahan selama 5 jam di dalam badan)

- Ostematrix (tablet kalsium)

- ESP (sumber protein dan kalsium)

Alhamdulillah, badan saya serasi dengan semua supplemen ini, tanpa menyebabkan sebarang kesan loya. Bagi sesetengah orang, multivitamin yang dibekalkan kepada ibu mengandung menyebabkan loya... tapi bukan supplemen kehamilan Shaklee tau..

Masa kehamilan pertama dulu, HB saya juga low. Tapi kini, Alhamdulillah.... cantik sangat.. tak perlu top up dengan tablet iron pun... :) Bonus point, kulit saya juga berseri.... jerawat terkawal.. kawan-kawan opis pun nampak saya sihat bertenaga. Alhamdulillah syukur...

Nak rasai apa yang saya rasa atau nak kelihatan anggun dan berseri semasa hamil? Jom, hubungi saya di 012-5538628



Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Wednesday, 11 March 2015

Uri di bawah Semasa Kehamilan

Kali ni... nak citer pulak pasal kehamilan... Alhamdulillah... saya takdelah mengalami simptom morning sickness yang teruk... selama saya hamil... sekali je saya muntah... tu pun sebab saya sakit kepala yang berlarutan sebelum tu... mungkin masuk angin kot... Tapi kali ni, saya diuji dengan uri di bawah untuk kehamilan kali ini.

Bagi kes saya, uri yang berada di bawah ini adalah keseluruhan uri... Saya telah berjumpa dengan doktor-doktor daripada hospital swasta dan juga hospital kerajaan. Pada pendapat saya, doktor-doktor daripada hospital kerajaan tidak menunjukkan riak bimbang kerana selagi belum sampai minggu ke 28, kes saya hanyalah setakat "low lying placenta". Tapi kalau dah mencecah 28 minggu dan uri masih di bawah, maka kes saya akan diisyitiharkan sebagai "placenta previa".



Bagi doktor-doktor daripada hospital swasta, mereka lebih concern. Melihat kepada kedudukan uri, yang mana keseluruhannya menutup pintu keluar, mereka agak bimbang.... 

Saya juga bimbang... tapi saya berdoa agar Allah permudahkan urusan saya nanti... Kerana.. selagi belum bersalin, uri saya masih berpeluang untuk naik ke tepi untuk memberi laluan kepada kelahiran. Kawan saya pernah memberitahu, kesnya sendiri, memang da decide nak cser... tapi di saat nak melahirkan, tengok2 uri dan naik ke tepi, maka boleh bersalin normal :)

Antara tips untuk ikhtiar menaikkan uri ialah:

- Banyakkan bersujud

- Melakukan senaman untuk menaikkan uri. Senaman ini dilakukan dalam keadaan berbaring di atas katil, kaki dinaikkan ke atas... badan menjadi bentuk L. Tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan hembus perlahan-lahan melalui mulut. Lakukan selama beberapa kali. Senaman ini elok dilakukan dua kali sehari, iaitu selepas Subuh dan sebelum Isya.

- Membaca doa untuk menaikkan uri. (saya harap sesiapa yang ada petikan doa boleh kongsikan bersama saya atau bagi link). Ada juga mengatakan ia merupakan petikan ayat daripada Al-Quran... Harap dapat share dengan saya :)

- Memujuk baby membantu menaikkan uri.... heee kita serahkan kepada Allah kerana ketentuanNya adalah yang terbaik.

Siapa-siapa yang mempunyai pandangan dan tips lain, dipersilakan share pada ruang komen.... :)

Nak beli supplemen Shaklee pun boleh hubungi saya di 012-5538628.

Anak Meragam Bila Dapat Adik?

Assalamualaikum dan apa khabar semua.... Haha... Kali ni kita bincang topik mak-mak pulak.... Terutama sekali mak-mak yang sedang hamil anak kedua onwards... Heeee.... Saje nak tanya... Ada tak perbezaan perangai pada anak sulung anda? Anak meragam tak bila nak dapat adik baru?



Saya pun sebenarnya takdelah expect benda ni besar sangat.... Anak saya yang pertama, esok lusa dah nak masuk 5 tahun... kiranya da besar dan sangat independent.... Tapi rupanya tempias nak dapat adik ni mungkin turut dirasai oleh si abang ni...

Anak saya tak banyak karenah sangat... Alhamdulillah syukur.... mudah menjaganya... tapi kebelakangan ni.... saya perasan, si abang jadi manja.... Sikit-sikit nangis.... Dulu saya rasa takdelah selalu nangis... Agaknya.. inilah sindrom anak meragam bila dapat adik ekk?

Dalam ilmu keibubapaan ni, there's no right or wrong. Semua anak-anak adalah unik dan ibu bapa memainkan peranan yang terbaik untuk membentuk anak.... Dalam hal ni... rasanya sebagai parents... kenalah banyak bersabar... Heee.

Memang tidak dinafikan.... ade masa-masanya.... kesabaran terasa diuji. Pada masa inilah kerjasama antara pasangan suami isteri sangat penting. Kalau mak tak tahan sabar dengan anak, eloklah si ayah yang melayan anak. Kalau saya, saya pergi jauh-jauh supaya anak saya tak kena pape daripada saya... begitulah juga sebaliknya.... 

Sebolehnya, saya cuba bersikap normal macam biasa seperti dulu. Alhamdulillah, kadang-kadang saya dalam keadaan tak selesa... tapi anak saya memahami... idaklah dia demand apa-apa sangat.. dan saya juga cuba beri yang terbaik... InsyaAllah. 

Harap-harap, bila si adik dilahirkan nanti, dapatlah kami sebagai ibu ayah, menyeimbangkan kasih sayang dan masa untuk abang dan adik. InsyaAllah... kasih sayang ibu ayah tidak bertepi untuk anak-anaknya walau apa jua keadaan sekalipun.... :)

Pssst: Makan B Complex kalau rasa nak tenang-tenangkan diri... Baik untuk ibu-ibu atau ayah-ayah yang selalu naik darah dengan karenah anak-anak.. :p

Untuk sebarang pertanyaan dan pembelian vitamin Shaklee, boleh hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Tuesday, 10 March 2015

Aku Putih dengan Vitamin C Part II

Apa khabar pembaca yang budiman sekalian... Terasa nak menyambung lagi cerita mengenai vitamin C. Citer part I boleh baca di SINI. Sebab dulu tak kenal... Maka tak cinta... Kini da kenal... Daku jatuh cinta... Heeee.. Semuanya sebab aku putih dengan vitamin C.. Hehehe....




Bila da start makan Sustained Release Vita-C Shaklee dan amalkan dengan konsisten, memang dapat rasa dan lihat kesannya. Memang serasi dengan badan. Tapi bukan makan sebiji dua terus rasa kesannya tau... bergantung pada badan... Ada cepat... ada lambat...

Kenapa Sustained Release Vita-C Shaklee sangat best?

1. Mempunyai 180 biji. Menjimatkan dan boleh bertahan sehingga 6 bulan. 

2. Teknologi 'sustained release' yang terdapat dalam Vita-C Shaklee membantu penyerapan nutrisi yang optima. Nutrien vitamin C diserap dengan efisyen dalam 5 jam pertama setelah dimakan. (Kandungan SR Vita-C Shaklee adalah 500mg, maka dengan teknologi 'sustained release' maka 100mg dilepaskan setiap jam). Vitamin pun ade teknologi tau... hee...

3. Berbeza dengan kebanyakan vitamin C yang lain.... jika mempunyai 1000mg sekalipun tetapi jika tidak mempunyai teknologi 'sustained release' maka apabila dimakan, hanya 100mg diserap. Selebihnya dikumuh dan disingkirkan melalui air kecil atau perpeluhan (vitamin C adalah vitamin larut air). Membazirlah $$$ anda. Saya dah pernah mencuba vitamin C yang lain.... memang tidak merasa seperti kesan SR Vita-C Shaklee ini. Nampak perbezaannya :)

4. Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan dengan nutrisi 7 buah oren. Takkan anda nak makan sampai 7 buah oren sehari kan???

Kalau cerita pelbagai manfaat vitamin C... memang banyak... apa kata anda alaminya sendiri :) Hubungi saya di 012-5538628.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 

Aku Putih Dengan Vitamin C

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Allahuakhbar... lama sungguhla tidak bersiaran... Walau apa pun.... kedai online saya sentiasa dibuka.... Boleh aje hubungi saya untuk pembelian dan konsultasi Vitamin Shaklee :) Hari ni.... walaupun da agak ketinggalan... saya nak citer pasal Aku Putih dengan Vitamin C. Macam Qu Puteh tu....

Tapi... bukanlah saya nak mempromosikan Qu Puteh.... Cuma nak citer jugak... selain produk Qu Puteh.... Pengambilan Vitamin C yang konsisten pun boleh mencerahkan kulit. Apatah lagi dengan Sustained Release Vita-C Shaklee yang semestinya semulajadi, selamat serta bebas bahan kimia...

Memandang vitamin C juga merupakan salah satu supplemen yang saya ambil untuk mengandung ni... maka dapatlah saya merasa kesannya ke atas kulit saya sendiri. Vitamin C ni adalah agen antioksida yang tinggi, meningkatkan sistem imun tubuh, membantu membentuk kolagen. 

Apa yang saya dapat apabila amalkan Sustained Release Vita-C Shaklee?

- Alhamdulillah, hari tu saya diserang sakit kepala, selsema.... ramai kawan-kawan menasihati saya supaya kalau boleh, elakkan ubat-ubatan kerana saya sedang hamil. Oleh itu, saya tambah dos vitamin C kepada dua biji (klinik pun bekalkan vitamin C masa saya berjumpa dengan doktor hari tu). Alhamdulillah... dengan izin Allah, hilanglah selsema tersebut.

- Pengambilan secara konsisten (baru satu botol tapi ada 180 biji..boleh tahan 6 bulan), mula-mula saya lihat jerawat yang tumbuh cepat juga baiknya. Dalam beberapa hari da mula kering.

- Akhir sekali, saya PERASAN... heeee ade juga orang sekeliling yang perasan, kulit muka lebih cerah dan berseri... tak kusam.... walaupun de jerawat halus... tapi masih tak serabut la sangat.. (betul ke ayat ni). Maksud saya... muka kelihatan cerah... jerawat pasir ade la sikit-sikit tapi tak kelihatan sangat... tidak berminyak walaupun musim panas sekarang ni...

Sajelah kongsikan kebaikan vitamin C ni.... Kalau gabungkan dengan vitamin B Complex dan vitamin E, lagi halus mulus dan licin kulit, insyaAllah :)


Apa-apa, saya boleh dihubungi di 012-5538628. Jangan malu dan jangan segan-segan :)

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ Viber: 012-5538628

Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com



Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

Kind Hearty Enterprise


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek