Friday, 21 April 2017

Ragam manusia semasa memandu pulang

Hari ni kak yone rasa terhibur apabila melihat ragam-ragam manusia masa memandu pulang petang tadi. Tahu-tahu aje kalau dah petang tu jalan mesti jem. Bila kereta slow tu, kak yone dapat observe pemandu belakang kak yone😁 Agaknya pemandu-pemandu depan kak yone pun dapat tengok kak yone yang macam-macam memek muka πŸ˜‚


Ntah, tapi rasa terhibur hati. Yang bestnya tadi petang ada Usrah Nurani IKIM FM. Di akhir tu, ustaz baca doa. Secara tak sengaja bila kak yone meraub muka mengaminkan, tertengok orang belakang pun meraub muka mengaminkan juga. Agaknya samalah channel radio yang kami dengar 😊

Masa tersekat kat bottle neck yang satu lagi, kak yone terpandang juga orang belakang mengangguk. Heeee, memang terhibur hati melihat pelbagai ragam manusia. Iyela, buat apa nak stress dalam jem. Releks dan enjoy je. 

Stress dan tertekan ni buat tekanan darah meningkat je. So be calm and enjoy the view 😎

Kebanyakan pemandu atas jalan semuanya single driver. Sighhhh memang tidak dapat dinafikan, sebab single drivers beginilah, kadar pencemaran semakin meningkat. Tapi nak buat macam mana? πŸ˜” 

Kereta yang banyak di jalan raya menyebabkan kita ni terdedah kepada zarah-zarah (habuk-habuk halus) yang berbahaya dalam jangka masa yang panjang. Zarah-zarah ni akan menjadi radikal bebas yang boleh menyebabkan badan kita menjadi lemah dan mudah diserang oleh pelbagai penyakit. Termasuklah menyebabkan kita tak awet muda dan muka kelihatan lebih tua daripada umur kita.

Nak kelihatan cantik, sihat dan awet muda, orang cakap jaga makan, bersenam dan tidur yang cukup. Tapi sebenarnya tak berapa nak memenuhi keperluan badan kita dah sekarang. 

Makanan sekarang, jika dibandingkan dengan zaman tok nenek kita jauh berbeza. Kemudian cara kita memasak pun tak menjanjikan kita mendapat semua keperluan nutrisi. Banyak nutrisi rosak dengan cara masakan yang melebihi 70 darjah celcius. Last-last kita hanya makan untuk memenuhkan perut aja.

Kalau bersenam pula, tempat-tempat yang bersih dan nyaman okla. Tapi kalau kita bersenam tepi jalan raya? Ada kemungkinan beberapa tahun akan datang, tanpa disangka-sangka kita terdedah kepada penyakit yang merosakkan paru-paru kita. Nauzubillah Hi Minzalik πŸ˜”

Jadi kak yone sarankan sangat untuk mengamalkan supplemen untuk topup nutrisi-nutrisi yang kita kurang dan banyakkan makan makanan yang tinggi antioksidan untuk melawan radikal-radikal bebas di dalam badan kita.

Apabila banyak radikal bebas dihapuskan di dalam badan kita, maka kita akan lebih sihat. Wajah akan lebih berseri-seri dan awet muda 😍

Jadi kak yone cadangkan amalkan supplemen-supplemen berikut:

1. Vivix - Supplemen yang sangat tinggi antioksidan dan membantu dalam pemulihan sel-sel dalaman. Jadi sel-sel yang lemah dan mengalami kerosakan akan diperbaiki dan lebih bertenaga.  Badan kita yang mempunyai banyak sel-sel yang sihat juga akan lebih sihat 😊 dan kelihatan awet muda dan panjang umur, insyaAllah.

2. Vitamin C ialah vitamin yang tinggi antioksidan dan membantu dalam proses memperbaiki kulit yang bermasalah seperti jerawat. Pengambilan vitamin C yang konsisten membantu mengurangkan pertumbuhan jerawat.

3. Vitamin E ialah vitamin yang memelihara kulit terutamanya yang selalu terdedah kepada matahari. Sekaligus memelihara kulit daripada jeragat.

4. Vitamin Carotomax ialah vitamin yang tinggi vitamin A dan kaya dengan Beta Carotine. Membantu memelihara mata dan ramai yang mengamalkannya memberi maklumbalas yang power spek mata menurun dan mata lebih lembap.

5. Vitamin B Complex ni penting untuk membantu mengawal kita daripada keadaan stress atau tertekan. InsyaAllah kita akan lebih waras dan tabah apabila menghadapi situasi yang buruk.

6. Vita-Lea iaitu multivitamin tertua dunia. Of course lah sangat selamat dan kaya dengan zat besi. Vitalea membantu untuk topup nutrisi harian kita.

Jadi, kak yone sangat-sangat menyarankan semua untuk mengamalkan supplemen-supplemen di atas. Supplemen ni semua bukan sebagai ubat tapi kita sedang berikhtiar untuk memastikan kesihatan hari tua kita lebih baik, insyaAllah jika diberikan umur yang panjang 😊😊

Hubungi kak yone di 012-5538628 sebagai pengedar Shaklee Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Mid Valley dan seluruh Malaysia.

Nak jimat dan enjoy bonus, mendaftarlah sebagai ahli. Nak beli vitamin-vitamin lain pun senang hati.

Sekian celoteh panjang kak yone. Ingat nak citer pasal ragam manusia jer, tapi termasuk pulak suggestion vitamin Shaklee yang best 😍

Ingat no 012-5538628.
ID Shaklee kalau korang nak beli direct di Shaklee: 1112978
Hearty . Love . Healthy


No comments:

Post a Comment