Hari ni nak share cara-cara buat roti bakar sardin yang sedap. Haritu akak Nur test je nak buat untuk disedekahkah. So akak kongsikan di sini 😊 Bolehla dibuat untuk makan sekeluarga.
Senang je nak buat inti sardin ni. Yang penting, apa yang kalian suka, boleh masukkan. Dari yang simple, boleh jadi complicated juga.
Yang ni yang akak buat:
1. Gunakan setin sardin. Kalau ramai yang nak makan, boleh gunakan tin yang besar. Ambil hanya ikan dan tinggalkan sosnya. Boleh tengok seperti gambar di bawah.
2. Potong bawang besar dalam bentuk dadu. Nak pakai bawang merah pun boleh. Kuantiti bawang tu, letaklah ikut citarasa. Banyak atau sikit, kalian tentukan. Nak masukkan cili padi sebagai penambah rasa pedas pun boleh. Ohhh ya, campurkan sedikit garam sebagai penyedap rasa.
3. Kacau adunan bawang dan sardin. Sebatikan ia.
4. Masukkan dalam dua sudu mayonis. Kalau takde mayonis pun ok. Ikut preference masing-masing.
5. Adunan yang dah siap disebatikan.
6. Sapukan sedikit mentega / marjerin pada roti. Kemudian letakkan inti sardin tadi. Nak buat roti bakar ni banyak caranya. Yang paling senang, bakar roti guna toaster dan sapukan aje inti sardin tu. Atau boleh gunakan pembakar roti elektrik untuk buat sandwich atau pun pengepit roti lama yang macam akak gunakan 😊
7. Tutup inti sardin tadi dengan roti yang kedua.
8. Kepitkan roti tersebut. Baki roti di sekelilingnya, buatlah apa-apa yang sesuai.
9. Acuan roti yang akak gunakan, kena dibakar di atas dapur. Jadi bakarlah atas dan bawah sehingga roti menjadi keperang-perangan.
10. Tadaaa siap! Bolehlah dibuat makan petang 😊
Semoga bermanfaat.
0 Komentar