Kerana stress manusia semakin gila?

Tips nak elakkan muka menjadi ketat (muka murung, muka masam, mulut muncung, muka garang dan sebagainya) :D

Semalam, di muka pertama surat khabar The Star mengatakan masalah mental menduduki tempat ke-2 di dunia. Mungkin pada tahun 2020, masalah mental akan menjadi juara. Masalah mental disebabkan oleh stress atau tertekan... Jadi kerana stress manusia semakin gila....Lebih menakutkan 12.1% adalah golongan kanak-kanak dan remaja berusia dari lingkungan umur 5 tahun sehingga ke 15 tahun.... Allahuakhbar... Ini generasi yang akan memimpin dunia pada masa hadapan....

Stress boleh tercetus dalam apa jua situasi. Yang merubahnya adalah diri sendiri. Kita boleh kawal bagaimana untuk bertindak dalam sesuatu situasi. Jika kita memilih untuk marah, maka semestinya diri kita akan berada dalam keadaan yang stress atau tertekan. Betul tak?

Banyak faktor yang boleh menjurus kepada stress atau tertekan. Yang paling simple, antaranya:

1. Tak cukup tidur
2. Kurang sabar dalam melayan karenah anak-anak kecil
3. Masalah dalam pekerjaan
4. Tak tahan dengan sikap bos yang sangat garang di pejabat
5. Kurang rehat
6. Tak cukup duit untuk menampung komitmen kehidupan

Haaaa cuba angkat tangan siapa yang tak pernah menghadapi situasi ini? Saya memang salutelah... Alhamdulillah itu kelebihan anda.... Tapi, bagi kebanyakan orang, inilah realiti yang dihadapi dalam kehidupan sehari-hari.

Kesan stress ini akan terpancar pada wajah.... Takdelah muka nak nampak ceria berseri... Ayat glamour budak-budak sekarang apabila melihat muka orang yang stress ialah muka ketat... Heeee.... Saya pun muka ketat juga kalau orang tak kenal... Tapi jangan risau... Saiyaaa budak baik :D Saiyaaa cuma kena senyum lebih sikit :)

Berikut adalah tips nak mengurangkan daripada muka kita menjadi ketat :) 

1. Pastikan perut tak lapar. Orang cakap, "A hungry man is an angry man". Pastikan waktu makan terjaga... Nanti dapat gastrik pula.

2. Pastikan waktu tidur konsisten dan terjaga. Orang yang mengantuk semestinya berasa penat dan cepat marah.

3. Jika anda seorang yang sibuk, rancang jadual anda sebaiknya pada malam sebelumnya agar keesokan harinya semua berjalan lancar. 

4. Banyakkan meluahkan hati dan perasaan anda kepada Yang Maha Esa supaya anda berasa segala masalah lebih ringan dan anda lebih tenang. 

5. Jika anda masih memerlukan seorang pendengar, di Malaysia disediakan talian Befrienders 03-79568144 / 03-79568145 untuk anda meluahkan perasaan dan masalah anda kepada seorang pendengar.

6. Amalkan memakan supplemen yang membantu agar dalaman anda lebih tenang, relax dan bertenaga.

Antara supplemen atau vitamin yang sangat-sangat membantu agar sistem saraf, otot, dan juga hormon anda lebih stabil adalah:

1. Vitamin B Complex
Vitamin B Complex membantu memperbaiki mood. Di samping itu, vitamin ini sangat baik dalam menenangkan urat saraf agar tidak terlalu tegang dan membantu untuk tidur yang lebih lena.

2. Ostematrix
Ostematrix adalah tablet kalsium. Selain kalsium, kandungan Ostematrix juga mengandungi Magnesium. Magnesium ini sangat penting untuk menenangkan otot dan sarat supaya lebih relax dan tenang. Pengambilan Ostematrix yang mengikut dos yang mencukupi juga membantu anda bangun pagi dengan lebih cergas dan bertenaga.

3. Cinch Energy Tea Mix
Satu sachet Cinch Tea di pagi hari sangat powerful dan menjadikan anda lebih cergas dan bersemangat. Ucapkan selamat tinggal kepada rasa mengantuk di pagi hari. Di samping itu, kandungan Theanine daripada ekstrak teh ini membantu meningkatkan gelombang alpha dan mengurangkan masalah tekanan darah tinggi.
Jadi, sekarang anda fikirlah sedalam-dalamnya... Andai terasa diri selalu stress, jangan biarkan kerana lama kelamaan akan mengundang pelbagai penyakit seperti darah tinggi, masalah jantung, strok malah jika tidak terkawal, mungkin menjurus kepada masalah mental.

Amalkan gaya hidup sihat, amalkan supplemen, insyaAllah kesihatan yang baik membawa kepada kehidupan yang lebih baik. Nak mendapatkan Set Stress Free ini, hubungi saya di 012-5538628. Atau anda boleh order online dan penghantaran akan diuruskan sampai ke pintu rumah anda.


Selain itu, kalau nak COD pun boleh. Saya boleh COD kepada anda yang berhampiran dengan:
- Shah Alam
- Subang Jaya
- Petaling Jaya berhampiran VSQ Tower, Amcorp Mall, Menara PKNS, Jaya33
- Mid Valley
- Klang berdekatan Bukit Tinggi

Hubungi aje 012-5538628 :)

Diana
ID Shaklee: 1112978
Tel: 012-5538628

Rujukan:


Previous
Next Post »
0 Komentar