Musim demam, batuk, selsema melanda lagi

21 Mac 2017

Hari ni kak yone masuk ofis lewat. Si adik pulak tiba-tiba demam sejak malam semalam. Pagi tadi lepas minum susu, habis dimuntahkan balik semuanya termasuklah paracetamol yang baru diberi lepas susu. Nampaknya musim demam, batuk, selsema melanda lagi 😓

Baru-baru ni, suami kak yone demam. Sedikit sebanyak memang demam tu terjangkit ke adik. Si abangnya Alhamdulillah sihat. Syukur. Kak yone pun terasa nak batuk-batuk. Tapi kak yone batuk-batuk jarang dan masih lagi terkawal.

Kat ofis ni pun, colleague kak yone dah MC hari ni. Semalam terdengar sokseksoksek sebab selsema dan batuk-batuk. Memang kasihan. Nampak sangat musim demam, batuk selsema sekarang ni. 

Balik kepada cerita adik, kesian tengok adik, kering bibir. Bila ditanya nak susu, digelengkan kepala. Air kosong pun taknak. Badan adik memang panas. Kak yone terpaksa bagi juga paracetamol kepada adik. Adik pula jenis melawan dan meraung bila nak disuap ubat. Memang berperangla... 😅

Disebabkan nak masuk ofis petang ni, kak yone terpaksa cari jalan untuk turunkan suhu badan adik, sepantas mungkin. Kalau pegang, memang panas. Adik letih tapi nak tidur tak selesa. 

Jadi lepas disuapkan paracetamol, kak yone sediakan tub mandi baby tu. Isi air suam-suam kuku. Kalau ada lemon lagi bagus. Tapi lemon kak yone tak beli lah pulak 😓 Jadi, dengan air suam, kak yone letakkan adik dalam tub. 

Mula-mula tu adik meraung (biasalah budak tak sihat). Taknak duduk dalam tub tu. Menangis-nangis berdiri. Then bagi main dengan paip air. Baru senyap dan dia dah duduk dalam tub sambil main air. Kak yone pun jirus-jirus badan dia. Alhamdulillah, boleh rasa panas tu turun dan berkurangan.

Kemudian kak yone dah kena gi keje. Tapi Alhamdulillah, adik dah boleh tidur dan makan. 

Balik keje, sampai je adik rupanya yak. Teruslah kak yone mandikan adik dan biarkan dia main air. Badan adik masih lagi panas. Malam, minum susu sikit, then ok dah, boleh main-main dengan abang dia.

Kak yone taknak dia tidur lewat. Lepas dinner, kak yone bawa masuk bilik dan tidurkan. Adik memang badannya semakin panas 😔 Malam sikit, kak yone bagi lagi paracetamol.

22 Mac 2017

Alhamdulillah, bangun  pagi, adik dah tak demam. Tapi muka macam tak happy. Adik dahaga. Terus cari susu. Sementara nak buat susu, bagi minum air kosong. Tak lama lepas tu, termuntah balik air kosong tu 😔Malam semalam, memang adik taknak makan atau minum susu sebelum tidur. Masuk angin gamaknya.

Minum susu okla. Tapi nampak macam nak muntah pun ada. Kak yone taknak bagi paracetamol. Kesian sangat tengok dia melawan bila kita paksa. InsyaAllah antibodi dalam badan akan develop melawan serangan virus dan bakteria.

Nak kupas pasal nak bagi ubat dengan strict for few days ni, kak yone pernah berjumpa dengan Paeds yang tak encourage sangat bagi paracetamol. Tak bagus untuk kesihatan hati anak-anak, especially yang masih kecil. Memang kak yone terkesan sangat dengan kata-kata doktor tu. Tapi kalau dah panas sangat, kenalah bagi. Bukan jangan tak bagi langsung ya.

Adik, kak yone hantar ke pengasuh. Sampai ke petang, pengasuh cakap adik muntahkan balik semua makanannya dan badan pun panas. Masa ni baru kak yone minta pengasuh suapkan paracetamol. Tapi tu pun muntah balik lepas makan 😔So kak yone minta izin balik awal untuk amik adik.


Tengok abangnya tengok apa dalam fon tuuu

Masa amik adik kat umah pengasuh, adik excited je. Badan pun dah mula berpeluh. Kak yone suspect, dia tak sedap perut. Lepas dah muntah, badan rasa lega, demam pun kebah. Alhamdulillah, adik makan sikit dan terus tidur.

Malam, adik bangun, makan dan minum susu macam biasa. Alhamdulillah, demam dah takde.

23 March 2017

Alhamdulillah, adik dah tak demam pagi ni. Tapi monyok lagi mukanya. InsyaAllah adik akan semakin pulih 😊 

Kesimpulan untuk cerita ini 😊

Masa anak-anak kecil dan tak sihat, ibu ayah memang kena sabar melayan karenah anak-anak. Depa tak reti nak cakap sakit kat mana, hanya menangis. Hati ibu memang kena kental dan sabar.

Ibu ayah, jagalah kesihatan. Bukan sebab kak yone jual vitamin, nak suruh makan vitamin... Bukannnnn. Tapi ada betul tak? Kalau kita sakit, macam mana kita nak jaga anak-anak? Jadi kesihatan tu memang kena jaga. Kalau boleh, biar kita sihat selalu. 

Amalkan set up immune Shaklee yang ada Nutriferon, Garlic Complex, Vitamin C dan Carotomax yang bagus sangat nak bantu kekalkan kesihatan. Tengok aje kawan kak yone yang tengah tak sihat tapi sihat dan berselera sikit lepas makan vitamin C je.



Jadi, jagalah kesihatan semasa kita sihat. Bila dah sakit, susah sikitlah. Kak yone selalu terfikir, kalau sakit sikit pun dah rasa teruk, macam mana sakitnya nak mati nanti? Renung-renungkan..
Previous
Next Post »
0 Komentar