Cabaran Menjaga Bayi Pramatang

Setiap wanita mesti mengimpikan kelahiran bayi secara normal dan sihat serta tepat pada waktunya. Namun, sesetengahnya Allah menguji dengan kelahiran awal, iaitu sebelum minggu ke-37. Bayi yang lahir sebelum minggu ke-37 dipanggil bayi pramatang atau premature babies. Adalah suatu cabaran menjaga bayi pramatangIbu-ibu yang melahirkan bayi pramatang atau premature baby pula, tidak dapat dinafikan seharusnya kena kuat mental dan fizikal kerana cabaran yang perlu dihadapi dalam proses menjaga dan menyusukan bayi pramatang terutamanya. 

Bayi pramatang selalunya masih belum mampu minum susu direct daripada puting susu ibunya. Namun, ibu-ibu JANGAN berputus asa ya. Kerana ramai dah berjaya menyusukan bayi pamatang. Malah kawan saya sendiri melahirkan bayi kembar pramatang pada minggu ke-32. Alhamdulillah... akhirnya bayi-bayinya keluar daripada hospital dalam keadaan yang sihat dan kuat. 

Banyak perkara harus dititikberatkan dalam menjaga bayi pramatang, kerana pada waktu itu, bayi pramatang:

- Tidak dapat bernafas dengan betul.

- Tidak dapat menyusu direct daripada puting susu ibu.

- Mungkin tidak dapat makan, bernafas dan telan pada waktu yang sama.

-Mengalami pengurangan berat badan atau sukar mengalami kenaikan berat badan.

Anda juga wajib tengok video di bawah yang menceritakan pengalaman dalam menjaga bayi pramatang.


Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Selain itu, anda juga boleh ikuti kisah Krista Gray dalam journey menyusukan bayi kembar pramatang. Dia juga berkongsi posisi-posisi yang sesuai untuk menyusukan bayi kembar tersebut.

Sila klik di link ini - Set Menyusu atau Set Berpantang jika anda ingin mengetahui set berpantang atau menyusu yang bebas bahan kimia, selamat serta sangat bagus untuk anda dan bayi :) Apa-apa pun, anda boleh hubungi 012-5538628 untuk maklumat lanjut.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 
Previous
Next Post »
2 Komentar