3 Mitos dan Fakta Protein

Mitos dan Fakta Protein

Jom kita betulkan pengetahuan kita berkenaan mitos dan fakta mengenai protein.

1. Mitos:

Makan protein dengan banyak, akan mempercepatkan perkembangan otot.

Fakta:

Protein adalah zat utama yang diperlukan untuk pembangunan otot. Selain itu, protein juga membantu dalam penghasilan tenaga. Namun, pengambila protein yang berlebihan akan menyebabkan protein disimpan sebagai lemak di bawah kulit. Jadi bukan otot yang bertambah tapi badan yang akan semakin berisi.


2. Mitos:

Tubuh badan yang ideal memerlukan lebih banyak protein.

Fakta:

Tubuh hanya memerlukan 50g protein sebagai sukatan optimum setiap hari. Pengambilan lebih daripada itu akan membebankan buah pinggang.


3. Mitos:

Sumber protein adalah makanan terbaik sebelum work-out

Fakta:

Protein adalah gizi yang lebih cepat dicernakan berbanding lemak, namun lebih perlahan dicernakan berbanding karbohidrat. Oleh itu, protein tidak sesuai dimakan sebelum work-out.

Namun pengambilan protein yang optimum untuk tubuh memang banyak sangat kebaikannya:

Protein membantu:

- Mempercepatkan pemulihan luka dengan penghasilan sel-sel baru.

- Membekalkan tenaga yang diperlukan kerana pencernaan yang perlahan membuatkan kurang rasa lapar. Sangat bagus diambil semasa sarapan.

- Ibu-ibu yang sedang menyusu elok untuk mengambil diet yang mengandungi protein untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dan membantu menghasilkan susu yang pekat.

- Mengurangkan masalah gastrik dengan melapisi dan melindungi dinding perut daripada asid yang menyebabkan sakit gastrik.

- Membantu mengurangkan masalah jerawat dan membantu mengurangkan kesan parut.

- Mencantikkan dan melembutkan kulit.

Banyak lagi kebaikan protein. Tapi hendaklah diambil mengikut sukatan yang diperlukan. Setiap hari kita mungkin tidak mendapat kandungan protein yang mencukupi.

Memandangkan bulan ini adalah promosi ESP, beli 6 canister ESP dan percuma 1 canister lagi. Peluang yang datang sekali sekala ini tidak harus dilepas. Daripada harga RM150 bagi satu canister, dengan pembelian 6 canister ini, anda akan berjimat berganda-ganda.

Nak membeli? Hubungi saya di 012-5538628. Daripada kecantikan kepada kesihatan, ESP memang best.

Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 
Previous
Next Post »
0 Komentar