Cara-Cara Untuk Menentukan Waktu Subur Seorang Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca yang disayangi sekalian. Hari ni, kita bincang pula mengenai cara-cara untuk menentukan waktu subur seorang wanita.

Dulu saya mengalami masalah hendak memahami kitaran haid. Tak faham bila hendak mula mengira bilakah mulanya kitaran haid hari pertama. Pemahaman mengenai hari pertama kitaran haid amat penting dalam menentukan bila waktu subur seseorang wanita. Selain itu, dengan memahami kitaran haid dengan betul akan membantu wanita memahami dirinya dengan lebih baik lagi. 

Dengan mudahnya, hari pertama kitaran haid adalah hari pertama kedatangan haid bagi seorang wanita setiap bulan. Wanita yang normal selalunya akan mengalami kitaran haid dalam 28 - 30 hari bermula dengan hari pertama keluarnya darah haid... 

Contohnya hari pertama keluar darah haid, pendarahan berhenti selalunya dalam 7 hari selepas itu. Kemudian anda tidak mengalami sebarang pendarahan sehingga hari ke 28 atau hingga hari ke-30. Selepas itu, keluar balik darah haid yang bermakna bermula semula hari pertama kitaran haid anda yang seterusnya.

Faham ekk.. harap ayat saya tak berbelit-belit.

Saya tak nak mengelirukan anda dengan perkara-perkara lain, cukuplah anda fahami, bermula hari pertama keluar darah haid, maka ia adalah hari pertama kitaran haid. Bagaimanakah pula untuk menentukan bilakah waktu subur?

Untuk wanita normal yang kitaran haidnya 28 - 30 hari, waktu subur selalunya akan jatuh pada hari ke-14. Hari ini dikira bermula dengan hari pertama anda datang haid. Senang kan?

Bagi yang mengalami kitaran haid yang awal seperti 25 hari atau lewat seperti 35 hari, nak tahu waktu subur, bahagi dua jumlah hari kitaran haid anda. Contohnya 25 hari, anggaran waktu subur adalah lebih kurang pada hari ke-12 atau hari ke-13. Kalau 35 hari, anggaran waktu subur adalah dalam hari ke-17. 

Jika kitaran haid tidak teratur, agak sukar untuk menentukan waktu subur. Lebih elok jika dapatkan nasihat dan panduan daripada pakar perubatan yang lebih memahami.

Jika anda sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat, anda boleh berikhtiar dengan mengambil Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada:

- ESP - Untuk mengukuhkan rahim dan bersedia untuk kehamilan.

- Vitamin B Complex - Untuk membekalkan tenaga dan nutrisi daripada kumpulan B. Selain itu B Complex juga mengandungi Asid Folik yang bagus untuk perkembangan janin.

- Vita-Lea - Membekalkan keperluan vitamin yang diperlukan untuk kesihatan ibu yang menyeluruh. Selain itu, mempunyai kandungan asid folik yang diperlukan oleh janin.

- GLA Complex - Untuk menstabilkan hormon ibu dan menyediakan persekitaran yang sesuai untuk sperma.Anda boleh baca sharing rakan-rakan yang telah berjaya hamil di SINI.


Anda ingin mengetahui lebih lanjut? Hubungi 012-5538628. Jom kita sama-sama tempuhi proses ini :)


Jom Like FB page saya: Hearty . Love . Healthy


Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ, Petaling Jaya dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 012-5538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy


Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978


COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, USJ, Subang Jaya, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, Amcorp Mall, PNB Darby Park, KLCC


COD Hujung Minggu: Wangsa Maju, Setiawangsa, Taman Melawati, Setapak, Sri Rampai, Jelatek 


Previous
Next Post »
2 Komentar
avatar

Ada kawan sy cakap ikot kalendar hijrah lebeh tepat.
sy plak just gunaa apps kat android je..

www.bysyiraishak.blogspot.com

Balas
avatar

Terima kasih Syira. Nanti boleh kongsi macam mana nak menentukan pakai kalendar hijrah pula :)

Balas