Selamatkah Vitamin Yang Telah Expired Untuk Dimakan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni nak terangkan pasal selamatkah vitamin yang telah expired untuk dimakan? Ramai orang mesti risaukan apabila membeli Vitamin yang semakin menghampiri tarikh luput atau expiry date. Rasa macam tertipu pun mesti ada.Ok, sebelum saya proceed lagi, berikut adalah tarikh tamat bagi vitamin-vitamin Shaklee bagi tahun ini:

Performance Drink - May 16
Mealshake - June 16
Garlic Complex - June 16
Herb-Lax - June 16
Phytocol-ST - June 16
Peppermint-Ginger - July 16
DTX Complex - Oct 16
Cinch Cafe Latte and Choclate - Nov 16
Vitalea for kids - Dec 16

Bagi sesiapa yang nak beli vitamin-vitamin di atas, jangan risau ye... Penerangan yang bakal saya terangkan nanti adalah untuk supplemen / vitamin aje tau... Jangan apply untuk benda-benda lain pula :)

Sumber FDA:

1. Expiry date bukan tarikh luput tapi tarikh vitamin tu dah tidak boleh dijual.

2. Tarikh luput vitamin ialah apabila potensi vitamin tersebut mulai menyusut. Namun, vitamin tersebut tetap boleh dimakan dengan selamat. Malah vitamin yang belum dibuka boleh dimakan dalam tempoh setahun daripada tarikh luputnya.

3. Jagalah vitamin-vitamin yang dibeli walaupun tarikh luput masih jauh. Kenapa? 
Penjagaan vitamin lebih kepada 'jaga vitamin daripada rosak'. Macam mana nak jaga? Simpan di tempat yang kering dan jangan dedahkan kepada cahaya, haba dan udara. Jadi botol vitamin tu pastikan sentiasa tertutup rapat. Jangan simpan vitamin di dalam kereta kerana haba yang panas akan merosakkan vitamin.

Ni pula adalah Quality Assurance daripada Shaklee terhadap supplemen dan vitamin yang dikeluarkan :)


Saya harap anda berpuas hati membacanya. Anda juga boleh google aje pasal vitamin dan tarikh luput daripada sumber FDA :)

Dengan dukacitanya, saya juga nak umumkan bahawa esok adalah hari terakhir promosi ESP beli 6 percuma 1 atau beli dua dapat diskaun 5%. Saya pun tak tahu bila lagi nak promosi begini. Kalau beli 6 percuma 1, anda share-share la dengan 6 orang lagi kengkawan anda. Jadi daripada RM150 setong, anda hanya bayar RM128.60. Kan jimat sangat tu...

Kalau taknak banyak-banyak, boleh beli dua tong dan dapat diskaun 5%. Daripada RM300, bayar RM285. Setong jadi RM142.50. Masih lagi jimat daripada harga setong yang RM150 tu kan....

Sesiapa yang ingin mendapatkan ESP, bolehlah hubungi saya di 012-5538628.

Superhero pun ambil ESP tau :)

Terima kasih

Diana
SID: 1112978
Tel: 012-5538628
Previous
Next Post »
0 Komentar