B Complex Menggemukkan?

Kenapa Makan B Complex Boleh Menggemukkan?

Ramai orang tanya kepada saya, "Apakah vitamin yang boleh memberikan tenaga?" Saya jawab B Complex. Soalan yang kedua pula, "Ehhhh makan B Complex tak menggemukkan ke?" Hahahaha.. Lihat jawapannya di bawah.. jeng..jeng...jeng..
Semasa di Tingkatan 4 dan Tingkatan 5, saya bersekolah asrama. Saya dapat lihat banyak ibu bapa membekalkan vitamin B kepada anak-anak mereka. True enough, memang banyak juga kawan-kawan saya menjadi comel dan bulat semasa di asrama termasuklah saya.. hehehe. Bezanya saya tidak mengambil Vitamin B. Tetapi kawan-kawan yang lain memang ada mengambil Vitamin B. Menjadi bulat tu sebenarnya agak normal kerana kami sentiasa kelaparan ketika di asrama.. walaupun dah makan.. heee..Betul tak? Cer tanya siapa-siapa yang ada experience ini...

Kembali ke cerita kita...

Tubuh badan manusia memerlukan 13 jenis vitamin utama untuk berfungsi dengan baik. Vitamin-vitamin tersebut adalah:
Daripada 13 jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita, 8 daripada vitamin tersebut adalah daripada kumpulan vitamin B Complex. Oleh itu, sebelum mengambil atau membeli sebarang Vitamin B, pastikan anda melihat dulu isi kandungan Vitamin B tersebut supaya meliputi keseluruhan keluarga Vitamin B Complex untuk mendapat keseimbangan dan keberkesanan yang optimum. 

B Complex Shaklee mengandung kesemua 8 vitamin daripada keluarga B Complex.Kebaikan B Complex
  • Membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga, sekaligus mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan.
  • Meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Di samping itu, membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak dan tulang belakang.
  • Memperbaiki masalah kulit kepala, rambut gugur, kelemumur, dan mengekalkan kesihatan rambut.
  • Mencegah masalah mata seperti katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, memperkasakan memori dan daya fokus.
  • Mencegah anemia dengan membantu pembentukan sel-sel darah merah yang sihat dan merangsang peredaran darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan jantung dan banyak lagi. 


Kaitan B Complex Dengan Kegemukan

B Complex Shaklee seperti yang kita lihat di atas, antara kebaikannya ialah membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga. Ini bermakna, makanan yang kita makan, akan ditukar kepada tenaga oleh B Complex. Hasilnya kita akan mempunyai tenaga untuk menjalankan aktiviti seharian. 

Walau bagaimanapun, untuk memastikan kita tidak makan banyak dan menjurus kepada kegemukan akibat daripada pengambilan B Complex, kita hendaklah makan B Complex selepas mengambil makanan utama. Sebab hasilnya B Complex akan membantu pencernaan makanan dan membebaskan tenaga, bukan menyimpan lemak, karbohidrat dan protein yang ada dalam tubuh kita :)

Jika kita mengambil B Complex sebelum makan, kemungkinan besar kita akan makan dengan lebih banyak kerana B Complex memerlukan makanan untuk dicernakan. Saya pernah makan B Complex 2 jam selepas makan, kesannya saya mengalami rasa loya dan sakit perut kerana B Complex telah mencernakan makanan di dalam perut dan tiada lagi makanan untuk dicernakan. 

Dalam erti kata lain, sebenarnya B Complex meningkatkan metabolisma tubuh dengan mempercepatkan pembakaran makanan yang telah dimakan. Pemakanan B Complex yang betul sebenarnya akan menyebabkan badan kita lebih shape up.

Peringatan:

Pastikan anda meminum air yang banyak selepas mengambil B Complex atau sebarang supplemen yang lain. Saya perasan, dua tiga hari ini, saya berpuasa. Selepas makan sahur, saya akan makan B Complex. 

Apabila saya solat subuh, saya dapati badan saya agak berpeluh dan mengeluarkan haba. B Complex sebenarnya sedang merangsang metabolisma saya dan menyebabkan saya berpeluh. 

Sekarang ni, adakah anda rasa B Complex akan menyebabkan anda gemuk? Aturan pemakanan supplemen yang betul sebenarnya akan menggalakkan badan kita menjadi lebih sihat, segak dan langsing. 

Anda nak beli? Beli daripada saya, InsyaAllah saya akan beri panduan pemakanan supplemen yang betul dan konsultasi percuma sepanjang masa. 

Hubungi saya segera untuk pembelian dan konsultasi yang lebih terperinci. Mohon sokongan anda untuk Like fanpage saya dalam Facebook - Hearty.Love.Healthy

Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 0125538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy
Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, PNB Darby Park 

Reference:
Previous
Next Post »
0 Komentar