Tips Tidur Yang Nyenyak Bagi Orang Insomnia

Masalah Insomnia atau Sukar Tidur Malam

Tidur merupakan salah satu nikmat dalam kehidupan ini. Entry sebelum ini saya kongsikan mengenai bayi yang baru lahir yang kebiasaannya tidak tidur malam. Kali ini, saya akan berkongsi pula bagaimana tips bagi orang-orang dewasa yang sukar tidur malam atau mengalami insomnia dan menyebabkan mereka tidak dapat bangun pagi dalam keadaan yang segar.
Tips Untuk Membantu Masalah Insomnia

- Sediakan bilik tidur yang selesa dan sesuai dengan mood tidur. Pastikan tilam juga bersesuaian dan selesa untuk tidur yang lena. Tidak terlalu lembut dan tidak terlalu keras.

- Pastikan bilik tidur dijadikan tempat untuk tidur, bukan sebagai tempat menonton tv, makan dan sebagainya.

- Jika bilik tidur yang digunakan tidak dapat membuatkan anda tidur, maka beralih ke bilik tidur yang lain. Jadikan bilik tidur untuk tidur, bukan untuk berjaga.

- Setkan tubuh anda kepada waktu tidur dan bangun yang konsisten supaya tubuh anda dapat bertindak balas dengan waktu tidur dan bangun dengan betul.

- Jangan tidur di waktu petang kerana akan membuatkan jadual tidur malam anda terganggu.

- Kurangkan pengambilan kafein di waktu tengahari dan petang. Harus diingat, coklat juga mengandungi kafein.

- Jarakkan pengambilan dinner sebelum tidur supaya tidak menjejaskan tidur anda. Perut yang penuh menyukarkan untuk tidur.

- Bersenam ringan di waktu petang supaya badan berasa penat dan memerlukan rehat. Namun jangan bersenam apabila jangka masa waktu tidur terlalu dekat.

- Elakkan daripada melihat jam apabila tidak dapat tidur.

- Pastikan lampu ditutup dan bilik betul-betul berada dalam keadaan yang gelap.

Selain itu, anda juga boleh mengambil OsteMatrix Shaklee sebelum tidur untuk membantu anda tidur dengan nyenyak dan bangun dengan segar keesokan harinya. 

Harga OsteMatrix ialah RM61.00 bagi 120 biji yang boleh bertahan selama sebulan atau dua bulan (bergantung dengan cara pengambilan anda). Selain daripada membantu untuk tidur dengan nyenyak dan bangun pagi dalam keadaan yang segar, OsteMatrix juga memberikan ketenangan kepada tubuh dan mengurangkan sakit-sakit badan. Baca selanjutnya mengenai OsteMatrix di sini.

Hubungi saya segera untuk pembelian dan konsultasi yang lebih terperinci. Mohon sokongan anda untuk Like fanpage saya dalam Facebook - Hearty.Love.Healthy

Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 0125538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy
Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, PNB Darby Park 


Reference:


Previous
Next Post »
0 Komentar