Cadangan Pemakanan Diet Seimbang Orang Yang Ingin Menguruskan Badan

Menu Diet Seimbang Untuk Menguruskan Badan dan Persediaan Ramadan


Wah.. memandangkan bulan Ramadan semakin hampir, ramai sangat orang bertanya bagaimana hendak berdiet dan menguruskan badan semasa Ramadan kerana takut termakan berlebihan semasa berbuka puasa atau semasa bersahur.

Sabar ya.. Sebelum kita melihat menu Ramadan, jom kita tengok dan fahami secara amnya apakah menu yang sesuai dimakan hari-hari bagi orang yang ingin menguruskan badan yang meliputi semua kumpulan makanan seimbang dan dengan kuantiti yang sesuai.


Kuantiti Bagi Kumpulan Makanan Karbohidrat, Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran

Untuk menguruskan badan, dapat dilihat jumlah karbohidrat (nasi) yang diambil bagi setiap waktu makan adalah hanya sebanyak segenggam tangan kita. Manakala buah-buahan dan sayur-sayuran pula boleh diambil dengan lebih banyak kuantitinya iaitu jumlahnya dalam bentuk tapak tangan yang terbuka. Kuantiti Bagi Kumpulan Makanan Protein Daripada Sumber Daging Dan Bukan Daging

Bagi kumpulan protein pula (daripada kumpulan daging dan bukan daging), pengambilan protein bagi setiap waktu makan adalah sebanyak sebesar genggaman penumbuk anda. 
Beginilah Hasilnya....


Contoh-Contoh Makanan Yang Dicadangkan Untuk Sarapan Bagi Orang Yang Ingin Menguruskan Badan

1.
2.Contoh-Contoh Makanan Yang Dicadangkan Untuk Makan Tengahari Bagi Orang Yang Ingin Menguruskan Badan

1.2. Contoh-Contoh Makanan Yang Dicadangkan Untuk Makan Malam Bagi Orang Yang Ingin Menguruskan Badan

1.2. 

Tips Semasa Ramadan

Dalam proses menguruskan badan, pastikan kuantiti makanan masih lagi diikuti seperti di atas apabila bersahur dan semasa berbuka puasa.
  • Elakkan kopi atau teh semasa bersahur kerana kafein dalam minuman ini akan menyebabkan pembuangan air yang cepat dan seterusnya membawa kepada dehydrasi.
  • Berbuka puasa dengan menu yang seimbang yang meliputi satu bahagian kesemua kumpulan makanan seperti yang tersenarai di atas. Elakkan minuman manis dan pencuci mulut yang mempunyai kalori yang tinggi serta makanan yang berminyak.
  • Jangan sesekali terlebih makan semasa bersahur dan berbuka.
  • Gunakan susu rendah lemak apabila memasak kari.
  • Makan makanan yang lambat dicernakan seperti oat, barli, lentil, dan sebagainya.
  • Jangan lupa untuk memastikan serat sentiasa ada di dalam setiap hidangan.
  • Minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari untuk memudahkan proses menguruskan badan dan mengekalkan kandungan air di dalam badan.

Tentunya anda merasakan menu ini terlalu strict untuk diikuti semasa proses menguruskan badan dan bimbang anda akan keletihan semasa berpuasa. Untuk memberikan anda lebih tenaga, tentunya anda memerlukan supplemen. 

Shaklee mempunyai beberapa jenis supplemen yang dapat membantu untuk memberi anda tenaga semasa berpuasa dan sekaligus membantu dalam proses menguruskan badan anda.

Supplemen Shaklee yang dicadangkan ialah:
  • ESP (Energizing Soy Protein) - RM150.00
  • Cinch Shake Mix (boleh pilih di antara perisa Cafe Latte, Chocolate atau Vanilla) - RM173.00

Anda boleh membuat secawan bancuhan air ini semasa bersahur dan juga sebelum tidur (jika perlu). Kombinasi supplemen ini akan memberikan kesan:

- Rasa kenyang yang berpanjangan
- Mengandungi leucine yang mengekalkan otot semasa proses penurunan berat badan.
- Mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga.
- Memberikan 35% atau lebih Nilai Harian kepada 21 vitamin dan mineral penting.
- Indeks Glisemik yang rendah (22), sesuai untuk pengidap kencing manis.


Anda nak beli? Beli daripada saya, InsyaAllah saya akan beri panduan pemakanan supplemen yang betul dan konsultasi percuma sepanjang masa. 

Hubungi saya segera untuk pembelian dan konsultasi yang lebih terperinci. Mohon sokongan anda untuk Like fanpage saya dalam Facebook - Hearty.Love.Healthy

Hubungi saya pengedar Shaklee Shah Alam, Mid Valley, KLCC, PNB Darby Park, Menara VSQ dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi, pembelian vitamin Shaklee dan pendaftaran keahlian Shaklee:


NURDIANA ABDUL KUDDUS
Call/ SMS/ Whatsapp/ Telegram/ Line/ WeChat/ Viber: 0125538628
Email: n_diana@yahoo.com / diana.kuddus@gmail.com
Facebook Page: Hearty . Love . Healthy
Shaklee Independent Distributor ID: 111 2978

COD: Lokasi penghantaran adalah di Shah Alam, Mid Valley, Menara VSQ @ PJ City Centre, PNB Darby Park 

Previous
Next Post »
0 Komentar